Adalet Bakanı Sözünde Durmadı

29.06.2005 tarihinde 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununda önemli değişiklikler yapan yasa tasarısı TBMM genel kurulunda görüşüldü ve kabul edilerek onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Tasarıda hâkim ve savcıların birinci sınıf olmak için beklemeleri gereken kanuni süre 6 yıldan 3 yıla indiriliyordu. Her ne kadar tasarıda hâkim ve savcılar için doğrudan maaş artışına imkân veren yeni bir düzenleme olmamakla birlikte, bu sürenin 3 yıl kısaltılmış olması, birinci sınıf hakimler için öngörülen yüksek maaş seviyesine 3 yıl daha erken ulaşılmasına imkân verecek idi ki, bu düzenleme, özellikle mesleklerinin ilk 18 yılında oldukça düşük seviyede maaş alan bütün camiada son derece mutluluk uyandıran sevindirici bir beklenti doğurmuş idi. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nitekim tasarıdaki bu düzenleme Bakanlar Kurulunda da aynen benimsendi ve tasarı olduğu gibi TBMM'ye gönderildi. TBMM Adalet Komisyonunda yapılan görüşmeler sırasında da, Maliye Bakanlığı temsilcisinin, personel reformu çalışmalarını ve bütçeye getireceği yükü bahane ederek yaptığı itirazlara karşın, bizzat Sayın Adalet Bakanının ısrar etmesi ve komisyondaki bütün milletvekillerinin destekleriyle bu düzenleme hiçbir değişikliğe uğramadan aynen geçti ve tasarı Genel Kurulun gündemine geldi.

Ancak ne olduysa burada oldu ve Sayın Bakanın tutumu 180 derece tersine döndü! Tasarı görüşülürken milletvekillerinin verdiği ve Sayın Bakanın da desteklediği önergelerden iki tanesi, birinci sınıf hâkim olmak için 3 yıl avantajlı duruma gelecek olan bütün meslek mensuplarının hayallerini yıktı!.. Verilen önergeler ile:

1- Ek Gösterge,

2- Yüksek Hâkimlik Tazminatı ( ve dolayısıyla Temsil/Görev Tazminatı)

cetvellerindeki üst puanları hak edebilmek için 3'er yıl bekleme şartı koşuldu? Verilen bu önergelere, hükümet adına Kurulda görüş veren Sayın Adalet Bakanı açıkça "kabul ediyoruz" dedi ve değişiklik önergeleri bu haliyle kabul edilerek yasalaştı!.. Dolayısıyla ana metindeki, 3 yıl daha erken birinci sınıf hakim ve savcı olmaya imkân veren hükmün parasal yönden bir anlamı kalmamış oldu?

Hâlbuki Sayın Bakan işin başından beri hâkimler ve savcıların lehine bir tutum sergilemişti? Bakanlar Kurulunun bile onay verdiği bir düzenleme, nasıl olur da birkaç milletvekilinin önergesiyle değiştirilir, doğrusu anlamak mümkün değil? Sakın, ileride yapılacak olan personel reformu çalışmaları falan bahane gösterilmesin!.. Çünkü bu çalışmalar hükümetin ilk günlerinden beri zaten vardı ve bu çalışmalara rağmen Bakanlar Kurulundan bu tasarı bu haliyle aynen kabul edilmiş idi!.. Sayın Bakanın bu konuda bir açıklama yapma borcu bulunmaktadır. Bekliyoruz!..

"Haber Gönder" yoluyla haberi yazan: Korcansu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber