Hakim işe yetişemiyor

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGI mensuplarının ?iş yükü çok fazla, yetişemiyoruz? feryadına Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katıldı. Özellikle yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) savcılar ile hakimlere biçilen görevin çokluğu ve davaların yeniden incelenecek olması, yargı mensubu yetersizliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Hakim ve savcılar, acilen yeni meslektaşlarının göreve başlaması gerektiğine yönelik beklentilerini Adalet Bakanı'na da ilettiler. Çiçek de yargı mensuplarına Türkiye'nin 30 binin üzerinde hakim ve savcıya ihtiyacı olduğunu, oysa 8 bin hakimle işlerin yürütülmeye çalışıldığını söyledi.

Adalet isteniyorsa yeterli kadronun verilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, eğitimde kalite düşüklüğünü de dile getirdi. Yeni yasaların uygulanmaya başlanmasıyla birlikte iş yüklerinin büyük oranda arttığına dikkat çeken yargı mensupları, yeni sistemin sağlıklı olarak uygulanabilmesi için gerekli altyapı ve personelin ise bugüne kadar oluşturulamadığından yakınıyor. Yargı mensupları ?yeni uygulamalar adli yapının kilitlenmesine neden oluyor? tespitinde de bulundu.

Polis alındı, hakim alınmadı

CMK, adli soruşturmaların her basamağında bizzat savcıların, bazı safhalarda ise yargıçların suçları takip etmesini öngörüyor. Mevcut yapısıyla Türk yargısında, 3 bin 700 savcı, 4 binin üzerinde hakim görev alıyor. Yeni yasalar nedeniyle, adli sistemin krize girdiği bu nedenle acilen 30 bin yeni hakim ve savcının işe başlaması gerektiğinin altını çiziliyor.

Yargı mensupları, yeni yasalardaki tartışmalar sonrasında 10 bin yeni polis alımına karar verildiğini ancak adli sistemde iş yoğunluğu artan yargıçların sayısının artırılması gerekliliğini kimsenin görmezden gelemeyeceğini savunuyorlar.

Yeni hukuk sisteminde bir aksaklık yaşanmaması için acil olarak yeni savcıların göreve başlamasının bir zorunluluk haline geldiğine işaret eden hakim ve savcılar, aksi takdirde yoğun iş yükünün altından kalkmanın imkansız hale geleceğini vurguluyor. Yaklaşık 300 bin dosyanın Yargıtay'dan adliyelere yeniden incelenmek üzere gönderilmesinin ardından sıkıntının iyice arttığı belirtiliyor.

Maliye kadro vermiyor

Yargılaması devam eden dosyalar ise yeniden ve yeni yasaların hükümlerine göre ele alınacak. İlk olarak savcılar yeni kanunları inceleyerek, eski yasadan ceza alan mahkumlar için yeni kanunlardaki lehte olan hükümlerin uygulamasını yapacak.

Yargı mensuplarının işlere yetişemediğini Adalet Bakanı'nın da kabul etmesine karşın yeni hakim ve savcıların göreve başlaması için kadroyu verecek olan Maliye Bakanlığı'nın bu duruma sıcak bakmadığı öğrenildi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber