Üniversite-hükümet tartışması alevleniyor

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile YÖK arasındaki katsayı tartışması üniversitelerin ne kadar başarılı olduğu tartışmasına dönüştü.

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Ankara Üniversitesi Rektörü Profesör Nusret Aras'ın ?hükümet bizim araştırmalar için ayırdığımız fonlara el koydu' sözlerini, 'bilimadamı davranışı değil, tepkisel bir yaklaşım olarak' değerlendirdi.

Ankara Üniversitesi rektörü Nusret Aras'ın "Maliye Bakanı, üniversitelerin öz kaynaklarından yarattığı 170 trilyonu aldı, araştırmalar durdu" açıklamasına cevap veren Beki, Aras'ın aslında kendi başarısızlığını itiraf ettiğini söyledi.

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki tepkisel davranmak yerine Başbakan Erdoğan'ın dikkat çektiği eksiklikleri gidermek yolunu tercih etmek gerektiğini ifade etti.

Üniversitelere üç kaynaktan para aktarıldığını söyleyen Beki, 1999 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'ndan 14 milyon dolar aktarılırken, bu kaynağın 2005 yılında 95 milyon dolara çıkartıldığını söyledi.

Beki'nin açıklamasına göre, TÜBİTAK'tan üniversitelere aktarılan bir başka kaynaksa 1999 yılında 27 milyon dolarken, bu rakam 2005 yılında 300 milyon dolara çıkartıldı.

Başbakan Erdoğan'ın üniversiteleri değil, bugünkü yönetim anlayışını eleştirdiğini dile getiren Sözcü Beki, AKP'nin iktidara geldikten sonra üniversitelere araştırma yapmaları için ayrılan kaynağı üç katına çıkardığını söyledi.

Başbakanlık sözcüsü Akif Beki, Devlet Planlama Teşkilatı'nın 1999 ile 2005 yılları arasında araştırma yapılması için üniversitelere ayırdığı kaynağı rakamlarla şöyle açıkladı:

1999 14 milyon dolar
2000 25 milyon dolar
2001 17 milyon dolar
2002 38 milyon dolar
2003 67 milyon dolar
2004 67 milyon dolar
2005 95 milyon dolar

Üniversitelerin Başbakan Erdoğan'ın uyarılarından ders çıkararak araştırma projeleri geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in ?Başbakan üniversiteleri aşağıladı' sözlerini katılmanın da mümkün olmadığını belirtti.

Aras tartışmaya katılmıştı

Üniversitelerin neden başarısız olduğu tartışmalarına katılan Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, üniversitelere teknik altyapı için yılda bin 500 dolar ayrıldığını bu rakamın Avrupa'da 6 bin 500 dolar olduğunu söylemişti.
Nusret Aras, Türk üniversitelerinin mali sorunlarla karşı karşıya bırakıldığı iddiasını rakamlarla anlatmıştı. ABD'de bilimsel araştırmalar için bütçeden yüzde 2.65, Almanya'da yüzde 2.38 pay ayrılırken Türkiye'de bu rakamın 0.50 olduğunu açıklamıştı.

Aras, ?son üç yıldan beri üniversitelere neredeyse sıfır mertebesinde araştırma görevlisi kadrosu veriliyor. Bütçe ile verilen paraların en ufak birşeyin harcaması için izin almak gerekiyor. Üniversitelerin mali özerkliği yok? demişti.

Teknolojik alt yapı için yılda öğrenci başına bin 500 dolar verildiğini hatırlatan Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, bu rakamın dünya ortalamasının 3 bin 500, Avrupa ortalamasının ise 6 bin 500 dolar olduğunu belirtmişti.

Türk üniversitelerinin neden bilimsel araştırmada ilk 500 içine giremediğini bu rakamların ortaya koyduğunu dile getiren Aras, ?böyle devam ederse iki yıl sonra üniversiteler çok daha kötü bir duruma gelecek? demişti.

Erdoğan, Teziç'i eleştirmişti

Başbakan Recep Tayyih Erdoğan, ?YÖK Başkanı önce neden Türk üniversitelerinin dünyada ilk 500 arasında yer almadığını açıklasın' demişti. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ise, bunun nedenini üniversitelere yeterli kaynağın verilmemesine, önlerinin kesilmesine bağlamıştı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber