Yargıtay'dan Hakimler Yasası'na tepki

Haber Giriş : 05 Temmuz 2005 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yasası'nın, değişiklik yapılarak Meclis'te onaylanmasının ardından, yüksek yargı organları çıkan yasadan memnuniyetsizliğini açıkça dile getiriyor.

Yargıtay Başkanlar Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kanunu'yla ilgili rahatsızlıkları bir bildiriyle dile getirdi.

Bildiride, yargının görüşlerine başvurulmadığı savunuldu ve "böylece yargı sözü dikkate alınmayarak rencide edilmiştir. Hâkim ve savcıların geneli, tasarıdan dolayı memnuniyetsizlik içerisindedir. Tasarıyla avukatlara hakim savcı olarak atanma hakkı tanınması ve açılacak 4 bin kadronun 3 bininin bu yöntemle doldurulması kabul edilemez" deildi.

Yargıtay'ın yargı bağımsızlığına gölge düşecek diye karşı çıktığı yasa değişikliğine Danıştay'ın da itirazı var. Danıştay'da da bir komisyon kuruldu ve benzer bir bildiri yayınlanması için hazırlıklar başladı.

Çiçek'ten eleştirilere sert tepki

Hakim ve savcıların yasaya ilişkin eleştirilerine hükümetin yanıtı gecikmedi. Tasarının mimarı Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, eleştirilerden duyduğu rahatsızlığı sert bir üslupla dile getirdi.

Çiçek, Yargıtay'ın bildiriyi Adalet Bakanlığı'na yönelik canlı bomba saldırısının olduğu gün yayınlamasını eleştirdi ve "uygulamada bir değişiklik yok" dedi.

Hükümet ve yüksek yargı organlarını karşı karşıya getiren yasa, şimdi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer'in önünde. Kendisi de eski bir yargıç olan Sezer'in yasayı incelemek için 15 günlük süresi var.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber