Polis araçlarına GPS takıldı, suçüstü yakalamalar iki kat arttı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Haziran 2012 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet'in ekip otolarına uydu takip cihazı GPS taktırması işe yaradı. Sistem sayesinde polisin suça müdahale süresi 3-5 dakikaya indi. İstanbul'da suçüstü yakalama oranı iki katına çıktı.

Cihazlardan alınan verileri tek merkezde toplayan Emniyet, ekiplerin ihbarlara gitme süresini, hangi cadde ve sokakta ne kadar kaldığını bu sayede belirliyor. İstatistiklere göre 2009'da evden hırsızlık yaparken suçüstü yakalananların sayısı 458 iken bu rakam 2010'da 656, 2011'de 701, bu yılın ilk 5 ayında 902 kişi olarak kayıtlara girdi.

Suçüstü oranını ikiye katlayan sistemde önce Alo 155'e gelen ihbarlar teker teker cevaplanarak kayıt altına alınıyor. Çağrılar, saniyeler içerisinde en yakın birimlere telsiz anonsuyla aktarılıyor. GPS donanımlı ekipler, dijital harita üzerinden takip edilerek olay yerine gidişleri görülüyor. İhbara ulaşma dakikaları da kaydediliyor. Bu sistemle İstanbul'da 2 bin 251 polis aracı ve motosikletli ekip anlık ve geriye dönük olarak kontrol edilebiliyor. Sisteme bağlı bulunan Komuta Kontrol Merkezi'nde bulunan bin 202 noktada, 4 bin 196 MOBESE kamerası üzerinden ihbarda belirtilen olayın oluş şekli, failleri tespit ve kaçış güzergâhları belirlenebiliyor.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, kurduğu 'Güven Timleri'nin ardından 2 bin 251 polis otosuna GPS taktırdı. 'Performans sistemi' uygulamasını hayata geçirdi. Yüksek yakalama oranına sahip polislere istediği şubelerde görev yapma ve tatil gibi haklar verildi. Bu sayede sistemin yürürlüğe girdiği 2009'dan itibaren suçüstü yakalama oranları neredeyse iki kat arttı. Otodan hırsızlıktan 2009'da 274 kişi suçüstü yakalanırken bu sayı 2010'da 384, 2011'de 421, bu yılın ilk 5 ayında 457 oldu. Narkotik suçlarda da rekor yakalama gerçekleşti. 2009'da uyuşturucu suçlarında suçüstü yakalananların sayısı yaklaşık 12 bin iken sayı, bu yılın ilk 5 ayında 16 bin 73'e çıktı.

İhbarla ilgili bilgilendirme yapılıyor

Emniyet'teki önemli değişikliklerden biri de terör, trafik ve asayiş gibi olaylarla ilgili Alo 155'e şikâyette bulunanlara anında dönüş yapılması. Süreç hakkında bilgilendirilmenin yanı sıra suçlunun yakalanması halinde ihbar yapan şahsa şikâyetçi olup olmadığı soruluyor ve en yakın polis karakoluna ifadeye çağrılıyor. İstanbul'da yaşayan Selim Şimşiroğlu, trafikte kendisini rahatsız eden bir aracı Alo 155'e bildirmesinin ardından 5 dakika içerisinde sürücüsünün polis tarafından yakalandığını belirtiyor. Sürücünün yakalanmasının ardından kendisini bilgilendiren polislerin sürücüden şikâyetçi olup olmadığını sorduklarını anlatıyor. Ahmet Y. ise karşı dairesinde yaşanan hırsızlık girişimini ihbar etmesinin ardından 3 dakika içinde polislerin geldiğini ifade ediyor. Polisin kısa sürede 5 ekiple nasıl olay yerinde olduğuna kendisinin de şaşırdığını söylüyor. Alo 155'in bağlı bulunduğu Muhabere-Elektronik Şubesi yetkilileri, tüm ihbarların kayıt altına alındığını ifade ederek ihbarı yapan kişinin isim ve adres bilgilerinin gizli tutulduğunu sözlerine ekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber