Anayasa Mahkemesi başkanını seçiyor

Haber Giriş : 05 Temmuz 2005 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Mahkemesi'nin sekiz asil üyesinden biri başkan olacak. Yeni başkanı üç yedekle birlikte 11 üye belirleyecek. Mahkemenin üç yedek üyesi de oylamaya katılacak ancak başkan adayı olamayacak.

Yüksek Mahkeme'de yeni başkanı seçebilmek için bugün oy kullanılacak. 11 üyeden altısının oyunu alan mahkemenin yeni başkanı olacak.

Adaylık için resmi başvuru yapılmayacak, başkanlığı düşünen şifahen aday olduğunu üyelere bildirecek.

Başkanlık için Ahmet Akyalçın ve Fulya Kantarcıoğlu'nun adı öne çıkıyor. Seçimler başkan belli olana kadar turlar halinde devam edecek.

Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanı dört yıl için seçiliyor. Ancak başkanlar bu süreyi doldurmadan yaş haddi gelince emekli oluyor.

Seçimde oy kullanacak asıl üyeler şunlar:

Haşim Kılıç - Başkanvekili
Sacit Adalı - Üye
Fulya Kantarcıoğlu - Üye
Tülay Tuğcu - Üye
Ahmet Akyalçın - Üye
Mehmet Erten - Üye
Abdullah Necmi Özler - Üye
Serdar Özgüldür - Üye

Anayasa Mahkemesi'nin son başkanı Mustafa Bumin 24 haziranda yaş haddinden emekliye ayrılmıştı.

KULİSLERDE KONUŞULANLAR

Anayasa Mahkemesi'nde bugün yapılacak başkanlık seçim nedeniyle, mahkemenin eski başkanı olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başkanvekili Haşim Kılıç arasında sessiz bir çekişme yaşanıyor. Kulislere göre, başkanlık koltuğu için, 4 üyenin ismi geçiyor: Cumhurbaşkanı Sezer'in atadığı Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'e karşı, mahkemenin iki kadın üyesi Fulya Kantarcıoğlu ve Tülay Tuğcu. Kantarcıoğlu geçen seçimde de aday olmuştu, Tuğcu'nun adı ise ilk kez konuşuluyor. Sezer tarafından atanan Akyalçın'ın, yine Sezer tarafından atanan 7 üyeden oy alma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Yine Sezer döneminde atanan Erten de aynı oy potansiyelini değerlendirmeye çalışacak. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın aday olup olmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Kılıç, geçmişte başkanlık seçiminde Sezer'den yana oykullanmış, dolayısıyla Sezer'i Cumhurbaşkanlığına taşıyan yolun açılmasına destek olmuştu.

KANTARCIOĞLU'NUN ŞANSI

Sezer'in mahkeme başkanlığına seçildiği 1998'de de iki güçlü aday arasında kıyasıya rekabet yaşanmış, ancak adayların "tabanları" birbirine yaklaşmayınca, görece desteği az olan Sezer üzerinde uzlaşılmıştı. Aynı sürecin şimdi de Kantarcıoğlu için işlemesine güçlü olasılık olarak bakılıyor. 57 yaşındaki Kantarcıoğlu'nun diğer kadın üye olan Tuğcu'ya göre daha genç olması da hem avantaj, hem de dezavantaj oluşturacak. Çünkü Tuğcu iki yıl sonra emekli olacak, böylece yeniden seçim gündeme gelecek. Tülay Tuğcu yeniden seçim isteyenler için doğal bir aday. Ancak mahkemede iki yıl gibi kısa bir zamanda yeniden seçime gitmek istemeyenler olduğu da biliniyor.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber