Zolan: Açıktan akan kanalizasyondan, Türkiye'nin en temiz kenti haline geldik

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, 2004 yılında havasında kirlilikten dolayı kuş uçmayan, kanalizasyonu açıkta akan bir şehirden, bugün "En Temiz Kent Ödülü" alacak duruma gelindiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zolan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu yıl ilkini düzenlediği Temiz Türkiyem Yarışması'nda Denizli Belediyesi'nin "En Temiz Kent" kategorisinde birincilik ödülüne lâyık görülmesi dolayısıyla Başkan yardımcıları Aytaç Turgut, Mustafa Gökoğlan, Şamil Çınar ve Mahmud Güngör'le birlikte basın toplantısı düzenledi.

Nüfusu 50 bin ile 750 bin arasındaki belediyeler arasında birinci olduklarını belirten Başkan Zolan, ?2004 yılında Karşıyaka Mahallesi'nde Bağırsak Deresi dediğimiz yerde kanalizasyon açıktan akar, kenarında çocuklarımız oynardı. 2004 yılında atık su arıtma tesisi yoktu. Denizli'nin kanalizasyonuyla aşağıdaki ovalarda tarlalar sulanırdı. O tarlalarda sebze yetiştirilirdi. O yıllarda Denizli'nin üzerinde hava kirliliğinden dolayı kış, ilkbahar ve sonbaharda kuşlar uçmazdı. İçme sularının yüzde 60'ı toprağa karışır, astbestli borularla su taşınırdı. Su kesilip tekrar geldiğinde nelerle karıştığı bilinmezdi.? dedi.

Bugünkü parkların yüzde 80'inin o dönemde olmadığını vurgulayan Zolan, ?Bugün Denizli'de kişi başına 10 metrekare yeşil alana sahibiz. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu yok. Şimdi atık tesislerimizde temizlenen su, birinci sınıf tarım suyu diye veriliyor. Çöplerimizden elektrik üretiyor. Yüzde 60 olan su kaybı, altyapıyla sıfıra indirildi. Altyapı çalışmalarının bittiği yerlerde kullanılan su, Türkiye'nin en temiz suyudur. İddia ediyoruz, damacana suyundan daha sağlıklıdır. Kaynağından, güneş görmeden geliyor. Bebeklere verilebilecek bir sudur.? diye konuştu. Denizli'nin bu günlere gelmesinde, eski belediye başkanı olan AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci'nin büyük emeği olduğunu belirten Osman Zolan, emeği geçen personeline de teşekkür etti.

Başkan Zolan, toplantının ardından yardımcılarıyla birlikte, "En Temiz Kent" beratıyla basın mensuplarına poz verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber