Muğla'dan Rusya'ya narenciye gidecek

Rusya Federasyonu'nun St. Petersburg Pushkin ve Pavlovsk ile Muğla ticaret ve sanayi odaları (MUTSO) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik anlaşmalarla işadamları, bölgeler arasındaki ikili ticaretin büyümesi, gelişimi ve ilerlemesi için muhtemel olanak ve potansiyelleri tanıma fırsatı bulacak. Her iki ülkede geçerli kanun ve düzenlemeler çerçevesinde ikili ilişkilerin büyümesi ve yüzde 100 doğrudan yatırıma kadar işbirlikleri kurulacak. Bölgeler arasındaki TSO'lar arasında imzalanan protokolle narenciye başta olmak üzere bölgeye gelen turist sayısıyla kültür ve sanat programlarının arttırılması noktasında işbirliği yapılacak.

MUTSO binasında düzenlenen imza törenine St. Petersburg Pushkin Pavlosk Sanayi ve Ticaret Odası Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat, Rusya Federasyonu Danışmanı Prof. Dr. Aydın İbrahimov, Puşkin/Pavlovsk şehirleri TSO Başkanı Viktor Afanasenko, Kronşdat STO Başkanı Vladimir Şimanskiy ve MUSTO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Karakuş, açılış konuşmasında, imzalanan anlaşmanın turizmin yanısıra narenciye üretimi yapılan Bodrum, Ortaca, Dalaman, Fethiye ve Köyceğiz ilçeleri açısından önemli olduğunu söyledi. Karakuş, "Muğla'dan bu Petersburg'a doğrudan narenciye ihracatı hedefleniyor. Anlaşma kapsamında üreticilerimiz, narenciyeyi Ukrayna veya başka bir ülke üzerinden değil, doğrudan kendileri şirketler aracılığıyla satacak." dedi.

Anlaşmanın, turizm ve kültür alanında işbirliklerini de kapsadığının altını çizen Karakuş, "Bu kapsamda Muğla'dan bir heyet, incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidecek. Onlardan gelecek bir heyetse özellikle turizm alanında Muğla ve ilçelerinde çalışma yapacak. Hedeflerimizden birisi de Rusya'dan bölgemize gelen turist sayısını arttırmak. Bu maksatla Petersburg'da açılacak turizm fuarına da katılarak ürünlerimizi sergileyeceğiz. Anlaşmanın ticaret, turizm ve kültürel alanda önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İbrahimov ise Petersburg Pushkin Pavlovsk bölgesine Afrika ülkelerinden yılda yaklaşık 400-500 bin dolarlık narenciye ithal edildiğini kaydederek, "Bu anlaşmanın temel amacı, Ege Bölgesi'nde üretilen narenciyenin, doğrudan Türk ve Rus şirketler aracılığıyla St. Petersburg ve diğer şehirlere ulaştırılması. Bu kapsamda Muğla ve ilçelerinin tanıtımı için bir dizi etkinlik yapılabilir. Muğla'da yetişen narenciye ürünlerini tanıtan bir fuar. o bölgede açılabilir. Önümüzdeki günlerde, turizm ve kültür alanlarıyla ilgili çalışmalara öncelik verilecek." diye konuştu.

St. Petersburg Pushkin Pavlovsk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Afanasenko da bu anlaşmanın bir adım olduğunu belirterek, ilişkilerin daha da büyüyeceğini umduğunu söyledi. Afasanenko, "Bu gezinin bizim için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Anlaşmayla başta narenciye ithalatı olmak üzere turizm, sanat ve kültür alanlarında işbirliği yapmaya başlayacağız.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber