Trakya'ya ?kan bankası' kurulması için çalışmalar başlatıldı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, toplumda kan bağışı bilincinin oluşturulması ve Trakya bölgesinde ?kan bankası' kurulması amacıyla çalışma başlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya'da kan bankası kurulması ile ilgili Kızılay'ın bir çalışması olduğunu söyleyen TAGİD Sağlık Komitesi Başkanı Dr. M.Ali Eke, bu çalışmaya sivil toplum kuruluşlarının da katkıda bulunmasını istediklerini belirtti. Eke, ?'Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve ilçelerindeki sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirerek, Trakya'daki donör sayısını artırıp, Trakya'ya kan bankası kurulması için çaba sarf edeceğiz. Şu an Türkiye'de 15 civarında kan bankası bulunuyor. Marmara bölgesinde Güney Marmara (Bursa), Kuzey Marmara (İstanbul-Kartal) merkez olmak üzere 2 kan bankası var. Acil durumlarda Trakya bölgesi kanı İstanbul Kartal'daki kan bankasından almak durumunda. Bu da acil durumlarda hastalar için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bunun, Trakya'da her noktaya yakın bir merkez olan Çorlu'ya açılacak kan bankası ile çözüleceğine inanıyoruz.'' dedi.

TAGİD Sağlık Komitesi Üyesi Dr. Hakan Sunal da, kan vermenin kan veren kişiye sağlık açısından çok büyük faydaları olduğunu belirtti. Sunal, kan vermenin faydalarını şöyle anlattı: ?'Kan veren kişide kalp krizi ihtimali yüzde 90 azalır. Kan üreten kemik iliğinin yağlanması önlenir, kan yapımı canlı tutulur, kandaki yüksek yağ oranı düşer. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler kan dolaşıma katıldığı için bağışçı daha dinç ve canlı olur. Baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Her kan verdiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifilaz kan grubu taramasından ücretsiz yararlanmış olur.''

Kan bankası kurulması için ?Her Damla Kan, Kurtarılan Bir Candır' sloganı ile başlatılan kan bağışı kampanyasına vatandaşlar, 23-24 Haziran'da Orion AVM içerisinde kurulacak Kızılay çadırı ile Orion dışındaki gezici kan aracında kan vererek katkıda bulunabilecekler. Kan bağışı iki gün boyunca 12.00 ? 20.00 saatleri arasında yapılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber