Makine mühendisleri kazalara karşı uyardı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkan Yardımcısı Özkan Er, Türkiye'de trafik kazalarında günlük ortalama 25 kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini belirterek, kazalarda insan faktörünün yüzde 66 olduğunu vurguladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makine Mühendisi Özkan Er yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu anda trafiğe kayıtlı araç sayısının 16.5 milyonu bulduğunu, bugünkü tarih itibariyle Lpg'li araç sayısının da 3.4 milyona çıktığını belirtti. Karayollarında bu kadar aracın hareket ettiği düşünüldüğünde trafik kurallarına uyulmadığı takdirde trafik kazalarının oluşumlarının kaçınılmaz bir hal aldığını kaydeden Er, "Meslek disiplinimize giren bu önemli konunun kamuoyuna duyurulmasında yarar görülmektedir. Türkiye, kaza göstergeleri en yüksek olan birkaç dünya ülkesinden biridir. Türkiye'de günde binden fazla trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazalarında 15 civarından kişinin ölmesi, 290 civarında kişinin yaralanması konunun önemini ortaya koymaktadır. Ancak ölü sayısı kaza yerinde ölenleri göstermektedir. Hastanelerde ölenleri de katınca günlük ortalama ölü sayısı 25'i bulduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de bu durum tespiti göz önünde tutularak trafik kazalarının en önemli elementi insandır. Bu oran ortalama insan faktörü yüzde 66, sürücü yüzde 27, yolcu yüzde 1, araç faktörü yüzde 5 ve yol faktörü yüzde 1'dir. İnsan faktörüne bağlı trafik kazalarının nedenleri; acemilik, dikkatsizlik, uzun süre uykusuzluk, hatalı solama, aşırı hız, fazla yük taşımak, alkollü araç kullanmak, trafik kurallarını dikkate almamak ve rutin araç bakımlarını yaptırmamaktır. Görülmektedir ki trafik kazalarında insan faktörünün önemi çok büyüktür. Trafik kazalarından korunma yolları ise; alkollü araç kullanmayınız, emniyet kemerinizi mutlaka takınız, araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak hareketlerde bulunmayınız, hız limitlerine mutlaka uyunuz, far ayarlarınızı kontrol ettiriniz, tehlikeli ve yakın takipten kaçınınız, bisiklet ve motosiklet kullanırken mutlaka kask takınız, karşıdan karşıya geçerken geçiş kurallarına ve ışıklara riayet ediniz, kavşaklarda kontrolsüz geçiş ve tehlikeli yerlerde solama yapmayınız, acelecilikten kaçınınız, trafikte dikkatli ve hoşgörülü olunuz" diye konuştu.

Aracın periyodik kontrollerinin zamanında yapılması gerektiğine işaret eden Özkan Er, sözlerine şöyle devam etti: "Unutmayın ki aracınızda bulunan lastik, fren, direksiyon kontrolleri hayati önem arz etmektedir. Aracınız Lpg'li ise gaz sızdırmazlık kontrollerinizi mutlaka yaptırın ki emniyetli bir sürüş elde edebilirsiniz. Tatil dönemlerinde tatil yolculuklarının yoğunlaştığı yaz aylarında trafik kaza rakamlarını yüzde 50'ye varan oranlarda arttırıyor. Özellikler güneşin karşıdan alındığı yolculuklarda kullanmak üzere arabanızın torpido gözünde mutlaka bir güneş gözlüğü bulundurun. Uzun yolculuklarda ilk 3-4 saat sonunda mola verip sonrasında her 2 saatte bir dinlenin. Gerekirse uygun bir yere park ederek bir süre uyuyun. Araç kullanmak son derece dikkat isteyen ve konsantrasyona dayalı bir iştir. Ciddiye alınmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber