KESK ve Eğitim-Sen Genel Merkezinde, KCK araması: KESK Başkanı'nında aralarında bulunduğu 58 kişiye gözaltı/ Video

Haber Giriş : 25 Haziran 2012 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla KESK ve bağlı sendikaların üye ve yöneticileri hakkında gözaltı kararı çıkartılan soruşturmanın, ''PKK/KCK-TM terör örgütünün DEMEP (Demokratik Emek Platformu) ve DEK'e (Demokratik Emekçi Kadınlar Birliği)'' yönelik olduğu bildirildi.

Özel yetkili başsavcıvekilliği, soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan zanlıların adreslerinde arama, el koyma ve inceleme yapılmasına ilişkin kararı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nden aldı.

Hakimliğin kararında, ''Ankara CMK 250. madde ile görevli ve yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, soruşturmayı, PKK/KCK-TM terör örgütünün DEMEP (Demokratik Emek Platformu) ve DEK'e (Demokratik Emekçi Kadınlar Birliği) isimli oluşumları içerisinde faaliyet yürüten şüphelilere yönelik'' sürdürdüğü ifade edildi.

Soruşturma kapsamındaki şüphelilerden isimleri öğrenilenler şöyle:

''KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile Yunus Akıl, Zeyyat Ceylan, Sinan Gündüz, Yılmaz Güneş, Ayten Tekeş, İlhan Akbaş, Yılmaz Meşeli, Cemil Özen, Ali Paşa Şanlı, Hayati Mehmetoğlu, Mesut Fırat, Mütahir Karakuş, İsmail Remzi Kaya, Deniz Bozbey, Sinan Muşlu, Mehmet Sıddık Akın, İzzettin Alpergin, Devrim Kahraman, Feruh Çelik, Yılmaz Yıldırımci, Mehmet Bozgeyik, Sakine Esen Yılmaz, Nihat Kılınçalp, Çerkez Aydemir, Erdal Turan, Fikret Çalağan, Seyran Şik, Mehmet Sezgin İbin, Mustafa Bozan, Reşit Sünbül, Aykut Erhan Turgut, Civan Yıldırım, Belgizar Sazak, Bülent Kaya, İzzettin Ekin, Mehmet Arda, Veysel Özhekti, Yusuf Kösele, Hanım Koçyiğit, Erdal Yılmaz, Bekir Gürbüz, Cezmi Gündüz, Abdulgani Cayhan, Lokman Özdemir, Alican Kaplan, Cemile Duman, Ahmet Koçyiğit, Hadi Aslan, Abdulkadir Baydur, Niyazi Yılmaz, Tarık Kaya, Hasan Ölgün, Müzahit Karakuş, Cengiz Paycu.''


Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla KESK ve bağlı sendikaların çok sayıda yöneticisi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik olduğu bildirilen soruşturma kapsamında Ankara, Eskişehir, Aydın, Hakkari, Adana ve İzmir'in de arasında bulunduğu değişik illerdeki 11 adreste arama yapılıyor.

Şüphelilerin ikametleri ile görev yaptıkları sendikalardaki odalarında aramalar sürüyor. Arama yapılan yerler arasında KESK Genel Merkezi ile Eğitim Sen Genel Merkezi de yer alıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polislerinin, sabah 06.00 sıralarında Eğitim Sen Genel Merkezi'ne giderek, arama yapmaya başladığı kaydedildi.

Hakkında gözaltı kararı çıkartılanlar arasında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu belirtildi.

KESK yetkilileri, soruşturma kapsamında konfederasyon ve Eğitim Sen'in yanı sıra SES, BES, Tüm Bel-Sen ve Birleşik Taşımacılık Sendikası'nın (BTS) bir kısmı eski 58 yetkilisi hakkında gözaltı kararı çıkartıldığını bildirdi.

KESK BAŞKANI GÖZALTINDA

KCK Soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek'in de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla hakkında gözaltı kararı bulunan Özgen, Bitlis'in Tatvan ilçesine gitmekte iken, Silvan ilçesi girişinde gözaltına alındı.

Özgen'in alınan sağlık raporunun ardından Diyarbakır'a gönderileceği belirtildi.

Öte yandan, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nde Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri saat 05.30'da arama yaptı. Yaklaşık 1 saat süren aramaların ardından Şube Başkanı Kasım Birtek'in de aralarında bulunduğu 4 Eğitim Sen üyesi gözaltına alındı.

Ayrıca, Tüm Bel-Sen üyesi olan ve aynı zamanda KESK Meclis üyesi Ayten Tekeş'in de sabaha karşı evinde yapılan arama sonucunda gözaltına alındı.


Eğitim Sen Eskişehir Şubesi ile Başkan Şanlı'nın evinde KCK araması

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatı üzerine terör örgütü KCK/PKK soruşturması kapsamında Eğitim Sen Eskişehir Şubesi'nde Terörle Mücadele Ekipleri tarafından arama yapılıyor. Polis, aynı zamanda sendikanın Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı'nın evinde de arama yaptı. Şanlı, bilgisayarları ile bazı dökümanlarına el koyarak incelemek üzere emniyete götürdü.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü terör örgütü KCK/PKK soruşturması kapsamında Eğitim Sen Eskişehir Şubesi'nde polis tarafından arama başlatıldı. Savcı, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden ekipler, saat 08.30 sularında İstiklal Mahallesi Demirciler Sokak Verem Savaş İşhanı'nda bulunan KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen ) Şubesi'ne geldi. Polis ve savcı nezaratindeki arama yaklaşık bir saat 15 dakikadır sürüyor. Aramalar polis tarafından iki ayrı kameraya kaydediliyor. Aramalar sırasında bazı sendika yöneticileri de hazır bulunuyor. Aramaların terör örgütü KCK/PKK soruşturması kapsamında, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatı üzerine yapıldığı kaydedildi. Bu arada, sendikalarında arama yapıldığını duyan üyeler de sendika binasına gelmeye başladı.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı'nın evinde de arama yapıldı. Polis ekipleri, sabah 06.30 sularında Başkan Paşa Şanlı'nın Yenikent Mahallesi'ndeki evine giderek arama yaptı. Polis buradaki arama sonunda Paşa Şanlı'nın evindeki masa üstü bilgisayarı ile bazı dökümanlara el koydu. El konan malzemeler incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Aramanın akabinden Şanlı, polis aracına bindirilerek Eğitim Sen'in İstiklal Mahallesi Demirciler Sokak Verem Savaş İşhanı'nda bulunan yerine getirildi. Yetkililer, şuana kadar herhangi bir gözaltının olmadığını belirirken, sendika binasındaki aramalar ise sürüyor.

BAŞKAN ŞANLI DAHA ÖNCE TERÖR BAĞLANTISI NEDENİYLE TUTUKLANMIŞTI

Öte yandan, Şanlı, 2006 yılının ağustos ayında, yasa dışı TİKKO terör örgütüyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Terör örgütü üyesi olmak ve anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak suçundan tutuklanan ve öğretmen olan Şanlı'nın 20 yıl önce Malatya'da terör örgütü TİKKO'nun bir eylemine katıldığı ve bu nedenle arandığı ileri sürülmüştü.


Hakkari'deki KCK operasyonunda sendika binaları aranıyor

Hakkari'de terör örgütü KCK soruşturmasın kapsamında KESK, SES ve Tüm Bel-Sen genel merkezleri ile bazı sendikacıların evlerinde arama yapılıyor.

Hakkari'de Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Başkan L.Ö.'nün Biçer Mahallesi'ndeki evi, Yapı-Yol Sen Temsilcisi İ.A.Bulak Mahallesi'ndeki evi ile KESK Hakkari Şubeler Platformu binasına baskın düzenlendi. Operasyonda, şu ana kadar gözaltına alınan olmazken, baskınlarda çok sayıda belgeye el konulduğu öğrenildi.

Sendika binalarındaki aramalar devam ediyor.

Adıyaman'da KCK operasyon: 2 gözaltı

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı polis ekipleri, KESK'e bağlı Eğitim-Sen'de arama yaptı, 2 kişiyi gözaltına aldı.

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabahın erken saatlerinde Hocaömer Mahallesi'nde bulunan Eğitim-Sen şube binasına geldi. Polisler burada arama çalışması başlattı. KCK soruşturması kapsamında arama yapan polis ekipleri, Eğitim-Sen şube yöneticisi Erdal Yılmaz ve Bekir Gürbüz'ü gözaltına aldı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Hediye Kılınç, arama sonrası şu açıklamayı yaptı: "Şube yöneticimiz ve eski şube başkanımız olmak üzere 2 arkadaşımızın odaları emniyet güçleri tarafından arandı. Şube yöneticimiz Erdal Yılmaz'ın yönetici olmasından kaynaklı olarak kendi özel eşyaları, dolabı arandı. Şu an her iki arkadaşımız da gözaltına alındılar."


Mersin'de polis Eğitim-Sen binasında arama yapıyor

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla, terör örgütü KCK operasyonları kapsamında, Mersin'de, KESK Genel Meclis Üyesi Sinan M.'nin evinde arama yapıldı. Polis daha sonra Mersin Eğitim?Sen Şubesi'nde arama başlattı.

Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinde KESK Genel Meclis Üyesi Sinan M.'nin evinde arama yaptı. Ekipler daha sonra Barış Mahallesi'nde bulunan Eğitim-Sen Mersin Şubesi'ne gelerek arama yapmaya başladı. Ekiplerin Eğitim-Sen üyesi 2 kişinin nezaretindeki araması sürüyor. Arama yapıldığı duyan Eğitim-Sen üyeleri şube binası önüne gelerek beklemeye başladı. Çevik Kuvvet ekipleri de bina önünde güvenlik önlemi aldı. Eğitim-Sen Mersin Şube Sekreteri Nermin Karasu, gazetecilere sendikalarında arama yapıldığını söyledi.


Van'da, 1 öğretmen gözaltına alındı

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla Van'da 1 öğretmenin gözaltına alındığı bildirildi.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabah erken saatlerde öğretmen olduğu belirtilen M.K'nin kent merkezindeki evine operasyon düzenledi.

Operasyonda gözaltına alınan M.K'nin, işlemlerinin ardından Ankara'ya gönderileceği öğrenildi.


KESK'teki arama sona erdi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü KCK soruşturması kapsamında KESK Genel Merkezi'nde yapılan arama sona erdi.

Konfederasyon binasında sabah 07.00'da terörle mücadele ekipleri tarafından yapılan arama sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren aramalarda Genel Başkan Lami Özgen'in kullandığı oda ve bilgisayarında inceleme yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda bazı belge ve dokümanlara el koyan ekipler, daha sonra sendika merkezinden ayrıldı.


KESK, operasyonları protesto etmek için Başbakanlık'a yürüyecek

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, konfederasyonlarına yönelik operasyonun sebebinin KESK'in kamuda sürdürdüğü yeni düzenlemelere karşı olan itirazı olduğunu belirtti. Tombul, akşam saatlerinde yapacakları eylemle Başbakanlık'a yürüyüp, operasyonları protesto edeceklerini söyledi.

KESK Genel Merkezi'nde polis ekipleri tarafından yapılan arama devam ederken Genel Sekreter İsmail Hakkı Tombul gazetecilere açıklama yaptı. Türkiye'de olağan hale gelen olağan dışı bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade eden Tombul, ?Son bir yıldır sürdürdüğü mücadeleyle AKP'nin kamu alanındaki politikalarına itiraz eden, alanlarda mücadele eden KESK'in genel başkanı ve bağlı sendikalarının genel sekreterleri ile yöneticilerin arasında bulunduğu 65 kişinin gözaltına alındığını öğrendik.? dedi.

Konfederasyonlarına yönelik operasyonların artık olağan olduğunu kaydeden Tombul, AK Parti'nin kendi gibi düşünmeyen herkesi susturmaya çalıştığını öne sürdü. Operasyonları eleştiren Tombul, ?Göz altıların nedeni KESK'in sürdürdüğü kamuda yeni uygulamalara karşı itiraz, 21 Aralıkta yaptığı grev, 28-29 Mart'ta 4+4+4 yasaya karşı gösterdiği direnç ve 23 Mayısta toplu sözleşme masasında alınan zam kararına karşı aldığı grev kararıdır.? şeklinde konuştu.

Suriye'de Türk savaş uçağının düşürüldüğünü hatırlatan Tombul, düzenlenen bu operasyonla gündemin değiştirilmeye çalışıldığını savundu. Genel Başkanı Lami Özgen'in yeğeninin nişanına gittiği Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde gözaltına alındığını belirten Tombul, polisin genel başkana ait bilgisayarın imajını kopyaladığını belirtti. Tombul, akşam saatlerinde yapacakları eylemde operasyonu protesto etmek için Başbakanlık'a yürüyeceklerini sözlerine ekledi.

BDP Grup Başkanıvekili Hasip Kaplan da aramaların yapıldığı KESK Genel Merkezi'ne gelerek yetkililerden bilgi aldı.

AA-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber