Yeni CMK ile barodan avukat talebi 4 kat arttı

Haber Giriş : 10 Temmuz 2005 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Baro Meclisi 7. Olağan Genel Kurulu'nda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'ndaki (HSYK) değişiklikler, yargının siyasallaşması ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) getirilen yeni düzenlemeler tartışıldı.

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, 1 Haziran'da yürürlüğe giren CMK'daki düzenlemeler nedeniyle İstanbul Barosu'ndan avukat talebinin bir ayda 4 kat arttığını söyledi. Hazirandan önce karakolların barodan ayda bin 500 avukat talep ettiğini belirten Kolcuoğlu, bu rakamın bir ayda 5 bine çıktığını vurguladı. Yeni CMK ile bütün yükün barolara verilmesinden yakınan Kolcuoğlu idarenin yalnızca az miktardaki avukatlık ücretini temin ettiğini dile getirdi. Bahçeşehir Üniversitesi'nde yapılan genel kurula Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, baro başkanları ve avukatlar katıldı. Kurulun açış konuşmasını yapan Kolcuoğlu, siyasi iktidarın önemli bir kadrolaşma gerçekleştirdiğini ve imam kadrosundaki bine yakın kişiyi devletin bazı kadrolarına verdiğini ileri sürdü. HSYK Kanunu'ndaki değişiklikleri eleştiren Kolcuoğlu, adli tatilin bitiş günü olan 6 Eylül 2005'te bütün avukatların Ankara'da buluşacağı bir toplantı yapacaklarını söyledi. ?Ankara'da cübbelerimizle yürüyeceğiz.? diyen Kolcuoğlu, ?Gücümüzün boyutları ve fikirlerimizin açıklanması önemli.? şeklinde konuştu.

Kurulda söz alan Özdemir Özok da Barolar Birliği'nin muhalefet toplumunun sesi olacağını bildirdi. 6 Eylül'de Ankara'da yapılacak toplantıya değinen Özok, ?75 baro, 52 bin avukatın gücü ilgililere net olarak bildirilecek. Bunun ilk uyarı eylemini 6 Eylül 2005'te gerçekleştireceğiz.? diye konuştu. ?Ülkemiz sorunlarla doluyken siyasi iktidar küçük politikalar, örtüler ve dekoltelerle uğraşmaktadır.? diyen Özok, ideoloji olmadan Cumhuriyet'in değerlerini korumanın mesleki sorunlar kadar önemli olduğunu ve birinci derecede kendilerini ilgilendirdiğini kaydetti. Özok, ayrıca Kıbrıs sorunu, Ermeni sorunu ve Irak işgaline de değindi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber