Esenler yeni kentsel dönüşüm yasasına 'Evet' dedi

Esenler Belediyesi Meclisi, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesiyle ilgili yasa çerçevesinde Havaalanı Mahallesi'ni kentsel dönüşüm alanı ilan etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kararın, meclis üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul edilmesiyle, Esenler Belediyesi bu yasayla alan ilan eden ilk ilçe belediye oldu.

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesinin ardından harekete geçen Esenler Belediyesi Meclisi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası çerçevesinde Havaalanı bölgesini, kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Yasayla ve yapılacak çalışmalarla ilgili Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu başkanlığında bir araya gelen, görüşlerini sunan meclis üyeleri, daha sonra oybirliğiyle tasarıyı onayladı.

Belediye Meclis Üyeleri ile yol haritasını belirleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, ?Havaalanı Mahallesi'ndeki 72 bin metrekarelik alanda yaklaşık bin 200 konut bulunmaktadır. Tuna Mahallesi'ndeki yaklaşık 20 bin yerde de yaklaşık 350 konut bulunmaktadır. Bu alanda ifraz sorunu, ki ifraz sorununu bir şekilde çözebilirsiniz. Ancak çözmüş olsanız dahi, ki yine sorunlar çözülmüyor. Biz Havaalanı Mahallesi'ndeki bu 72 bin metrekarelik bölgenin ifraz sorununu çözdük. Fakat ifraz sorunu sonrasında insanlara tapu verebilmeniz için oradaki kişilerin 5 trilyona yakın para vermeleri gerekiyor. Arsa kaybı var. Yine müstakil tapuya sahip olamıyor? dedi.

İfraz sorununun çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Göksu, ?Sizin maliki olduğunuz yerdeki ortak sayınızı binde 1'e düşürüyor. Ondan sonra yargı süreçleri başlıyor. Biz bunun üzerine Havaalanı Mahallesi'ndeki bütün evlere teker teker mektup gönderdik. Dedik ki biz, bu söylediğimiz çerçevede sizin ifraz sorununuzu çözdük. Arzu ediyorsanız, biz hemen tapularınızı verebiliriz. Ama tapuyu alsanız dahi binanız yine ruhsatsız. Yine kaçak ve ekonomik ömrünü doldurmuş. Arzu ediyorsanız burada kentsel yenileme yapalım. Havaalanı'ndaki, bu bölge içerisinde kalan insanlara, kardeşlerimize bir mektup gönderdik. Bu mektup çerçevesinde Havaalanı sakinleri buraya toplandı. Kendilerine Havaalanı projesini gösterdik. Vatandaşlara, siz ne istiyorsanız, biz onu yapacağız dedik. Tapu derseniz tabuyu vereceğiz, yenileme derseniz yenilemeyi yapacağız. O bölgede oturan insanların yaklaşık yüzde 95'i dedi ki, biz kentsel yenileme istiyoruz? diye konuştu.

Bölge halkına şartlarını söylediklerini ifade eden Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, ?Halk o bölgenin kentsel yenilemeye tabi tutulmasına karar verdi. Ölçümler, hesaplar yapıldı. Bu hesaplar yapıldıktan sonra biz plan çalışmasına girecektik ki, bir taraftan da bu yasanın çıkmasını bekliyorduk. Bu yasa vatandaşlara bir takım ayrıcalıklar sunuyor. Biz burada iki yöntem tercih edebiliriz. Birincisi, burayı kentsel yenileme alanı ilan edebiliriz. İki, burayı afet riski altındaki alan olarak ilan edebiliriz. Kentsel yenileme alanı olarak ilan ettiğimiz takdirde süreç Büyükşehir 6 ay uzayacak ve devletin ilave katkılarından mahrum kalacak. Afet riski altında yapı alanı ilan ettiğimiz de ise, vatandaş lehine sadece Havaalanı Mahallesi'nde 20 ile 25 trilyon arası bir katkı söz konusu olacak. Bunun üzerine sayın bakanımızla oturup bu bölge ile ilgili bir çalışma yaptık. Sayın bakanımız, meclis kararınızı bize gönderin. Bakanlar Kurulu'nda burayı sonuçlandırarak, bölgeyi ilan edelim dedi. Bugün bu toplantımızın iki tane maddesi var. Bir tanesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacak yardımın kabulüyle ilgili, kincisi ise, bu riskli bölgenin ilanı ile ilgili. Biz bu kararı aldıktan sonra, bu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndereceğiz. Çevre ve Şehircilik bakanımız bu kararı Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu burayı alan ilan edecek. Ondan sonra işlem başlayacak? dedi.

Bu yasa çerçevesinde bir bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan eden ilk ilçe belediye olduklarını belirten Başkan Göksu, ?Eğer o bölgede insanlara kira ödenmesi gerekiyorsa, devlet kira desteğinde bulunacak. İkincisi, bu alanlarda bir de enkazın kaldırılması sorunu var. 2 bölgenin enkaz kaldırma bedeli 20 trilyon civarında. Devlet bu enkazın kaldırılmasına katkı sunacak. Üçüncüsü ise, diyelim ki vatandaşlarla bir rakam üzerinde anlaştınız. Bizim Havaalanı bölgesinde bütün vatandaşlara söylediğimiz şudur. Yapılaşma şartlarına uymak kaydıyla bina büyüklüğünüz, arsa büyüklüğünüzle eşdeğerse, 100 metrekare dairenize karşı 80 metre daireyi bila bedel alacaksınız. Artı kapalı otopark. Kişi ben 80 metrekare değil de, 100 metrekare daire almak istiyorum dediğinde, 20 metrenin farkını ödeyecek. Bu farkı kişi peşin ödeyebilir. Ama yoksa 20 yıl vade yapılacak. 20 yıl vade de doğal olarak vade farkı verecek. İşte bu yasayla bu bölge ilan edildiğinde, bu vade farkının büyük bir oranını devlet ödeyecek. Onun için bu iki bölgeyi alan ilan edip, bu çerçevede yapmak istiyoruz. Bunun sonucunda mülkiyet, ifraz, otopark, çevre, sosyal donatı sorunları çözülecek. Türkiye'de bu yasaya alan ilan eden ilk ilçe biz oluyoruz. Esenler'de 26 bin bina var. 26 bin binanın yaklaşık 5 bin tanesi ruhsatlı 21 bin tanesi ruhsatsız. Bina stoğumuzun ömrü yaklaşık 25 yıl. Bu yasayla Esenler'in önünü açmış olacağız? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber