Midilli-Aliağa-Bergama arasında ticari köprü kuruluyor

Midilli Adası ile Türkiye'nin Ege Denizi kıyıları arasında ticari işbirliğini canlandırmak ve turizmi geliştirmek için düzenlenen 2. Türk?Yunan Ticaret ve Kültür Festivali'ne, Aliağa ve Bergama ticaret odaları birlikte katıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Renkli geçen festivalde, iki yaka arasında ticareti ve turizmi geliştirmenin yollarının arandığı bir toplantı da düzenlendi. Lesvos (Midilli) Ticaret Odası'ndaki toplantıya Midilli Valiliği, Midilli Belediyesi, Yunan Türk Ticaret Odası, İstanbul eski Başkonsolosu ve Ankara eski Büyükelçisi, Midilli'de yerleşik bürokrat ve ticaret erbabı, Türkiye Koç ile Yunanistan Foli Foli grupları ortak kuruluşu olan bir firmayla Türkiye'den İzmir Ticaret Odası, Aliağa Ticaret Odası, Bergama Ticaret Odası ile diğer Kuzey Ege belediyeleri ve odaları katıldı.

Toplantıda Midilli Valisi Nasos Giakalis dostluk konuşmalarıyla dikkat çekerken Türkiye'ye uygulanan vizenin kaldırılması gerektiğinden iki halk arasında bağları kuvvetlendirmeye ve ticareti geliştirmeye kadar önemli açıklamalarda bulundu. Vali Giakalis, küçük hesapları geride bırakmanın zamanının çoktan geldiğini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ise şunları kaydetti: "Ege kıyıları, iki yaka için de farklı özellikler barındırıyor. Biz Aliağa olarak sanayi tarafında gelişimi sağlayan bir bölgeyiz. Türkiye demir çelik üretiminde, yüzde 23 ile üçüncü sırada yer alıyoruz. Demir çelik ve inşaat sektörlerinde bu yüzden ön plana çıkmaktayız. Yıllık ortalama 40 milyon ton elleçlemenin yapıldığı limanlarımız, her türlü ticari aktivite için uygun. Organize sanayi bölgemiz yatırımları bekliyor ki ilk yatırımcılardan biri, burada Eastchem'i kuran Yunan firmasıdır. Ülkenin tek gemi söküm tesisi buradadır. Midilli, gerek inşaat malzemeleri gerek sanayi odaklı olsun her türlü isteğini Aliağa'dan en uygun maliyetle karşılayabilir. Bu konuda gerekli çalışmalara başlamamızı sağlayan, Türk Yunan Ticaret ve Kültür Festivali'nin düzenlenmesine önemli katkıları bulunan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'a ve bizleri çok iyi ağırlayan Midilli Ticaret Odası başta olmak üzere Midilli heyetine teşekkür ederim. İlerleyen dönemde bu festivalin etkinliğinin daha da artacağına inanıyorum.?

İZTO Başkanı Demirtaş da Midilli ile bu noktaya gelene kadar çok yoğun çaba sarfettiklerini, artık iki yaka arasında bağların daha da kuvvetlenmesi için somut girişimlerin başlamasının zamanının geldiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber