Göçle gelen inşaat işçileri usta olacak

Adana'da inşaat sektöründe çalışan bin 500 kişi, 11 branşta açılan kurslarla ustalık öğrenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, herkesin işini iyi yapması gerektiğini belirterek, "Yıllardır, işini iyi yapmayan insanlardan çok çektik." dedi.

İsmet İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nce 'Göçle gelen nüfusun mesleki uyum ile inşaat sektörüne entegrasyonu' projesine Çukurova Kalkınma Ajansı destek verdi. Projenin başlamasıyla ilgili düzenlenen açılışta konuşan Kaymakam Abdullah Dölek, birliği sağlamak için birlikte aynı şeyleri söylemenin şart olduğunu kaydetti. 23 yıldır sürdürdüğü yöneticilik hayatında yaşadığı bir takım deneyimlerle hataların zaman zaman yaşandığını gözlemlediğini anlatan Dölek, ancak verilen her eğitimin bu hataların yeniden yaşanmasına fırsat vermemesini temenni etti. Dölek, iyi bir asansör tamircisinin halatı iyi bağlayıp birçok hayatı tehlikeye düşmekten kurtaracağını, iyi bir otomobil tamircisinin yaptığı işle kazaların yaşanmasına engel olabileceğine dikkat çekti. Dölek, "En fazla işini iyi yapmayan insanlardan çok çekiyoruz. İnsanın kendisine saygısı olmalı, herkes işini en iyi şekilde yapmalı." diye konuştu.

Müeahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürses ise inşaat sektöründe usta faktörünün büyük önemi olduğuna dikkat çekti. Bazı küçük çaplı depremlerde bile balkonların çöktüğünü gördüklerini anlatan Gürses, bunun kötü bir demir bağlantı hatasından kaynaklandığını bildirdi. Gürses, eğitimle inşaat işçiliğinin daha iyi seviyelere getirilebileceğine inandığını anlattı.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, inşaatların kurallara uygun yapılması için bu sektörde çalışan ustaların daha bilgili olması gerektiğine dikkat çekti. Sürenkök, inşaat işçiliğinin "işi gücü olmayan" insanların işi gibi görüldüğünü anlatarak, ancak yaşanan depremlerle bunun böyle olmadığının görüldüğünü bildirdi.

İsmet İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ramazan Teke, artık elinde fırçası olanın "Ben ustayım" diye dolaşma devrinin kapandığını anlattı. Teke, bugüne kadar 2 bin 800 inşaat işçisine sertifika verdiklerini belirtti.

Projenin eğitim koordinatörü Nadim Duğan, bu yılın ocak ayında uygulamaya başlanan ve zorunlu hale gelen ustalık yetki belgesini mesleki gelişim ve uyum kursları ile verdiklerini bildirdi. Duğan, kurslar için başvuraların başladığını hatırlatarak, eğitimlere ise 3 Eylül tarihinden itibaren lisenin atölye ve laboratuvarlarında başlayacaklarını duyurdu.

Açılacak kurslar ise şöyle: Sıhhı tesisatçılık, ev tipi soğutucuların bakım ve onarımı, kaynakçılık teknolojisi, PVC doğrama imalat ve montaj, boya, dekorasyon ve yalıtım, ahşap doğrama imalat ve montaj, fayans ve seramik kaplama, betonarme kalıpçılığı, inşaat duvarcılığı, betonarme demirciliği, sıvacılık.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber