Ali Fuat Cebesoy'un Atatürk'e yazdığı mektup 93 yıl sonra ortaya çıktı

Ali Fuat Cebesoy tarafından 93 yıl önce Atatürk'e hitaben yazılan özel mektup, yıllar sonra gün yüzüne çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Fuat Cebesoy'un manevi kızı Ayşe Cebesoy'u bile şaşırtan mektup, Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut tarafından Sakarya'da ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı.

Alifuatpaşa Belediyesi tarafından İlkadım Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği'nin koordinatörlüğünde, İl Kültür Müdürlüğü ile Adapazarı'nda düzenlenen ?Ali fuatpaşa ve Milli Mücadele' konulu panele katılan Prof. Dr. Akbulut'un, Cebesoy'un Atatürk'e yazdığı ve bu güne kadar bilinmeyen bir mektubu gösterdi.

Atatürk'ün sınıf ve silah arkadaşı Ali Fuat Cebesoy'un manevi kızı Ayşe Cebesoy Sarıalp'in izlediği panelde, Atatürk'e yazılan ve bugüne dek varlığı hiç bilinmeyen mektup, içeriği ile birlikte Prof. Dr. Dursun Akbulut tarafından izleyenlerle paylaşıldı. Böylece Cebesoy'un kızının bile haberdar olmadığı özel mektup, yıllar sonra Sakarya'da ilk kez gün yüzüne çıkmış oldu.

30 Mart 1919 tarihinde Ali Fuat Cebesoy tarafından Atatürk'e hitaben yazılan o çok özel mektup ve içeriğine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Akbulut şöyle konuştu: ?Değerli komutanlarımızdan rahmetli Ali Fuat Cebesoy 30 Mart 1919 tarihinde, yani Mustafa Kemal Samsun'a çıkmadan önce Atatürk'e hitaben özel bir mektup yazmış. Cebesoy bu mektubunda Atatürk'e, 'Muhterem kardeşim, Mustafa Kemal Paşa Hazretleri diye hitap etmiş. Cebesoy, adeta bir rapor niteliğinde olan bu özel mektupta, İstanbul'dan Konya Ereğli'ye gelirken yolda gördüklerini dile getirmiş. Atatürk o zamanlar İstanbul'da imiş. Cebesoy mektubunda işgallerden söz etmiş. İşgalcilerin Türklerle temas etmek istediklerini, ancak Gayri Müslim tercümanların buna mani olduğunu anlatmış. Demir yollarının iyi işlemediğinden bahsetmiş. Üst'e verilmiş bir rapor niteliğindeki bu mektupta Ordu'nun acınacak halde olduğunu dile getirmi. 'Halk ne yapacağını bilemez durumda ve düşünceler çok dağınık' diye de eklemiş. Bu özel mektup yıllar önce yazılmış, ama gün yüzüne çıkmamış.?

Akbulut, Alifuat Paşa tarafından Atatürk'e hitaben yazılan ve hiç bilinmeyen bu mektubun milli mücadeleyi anlatan hiçbir eserde olmadığını belirterek, ?Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan ve Ali Fuat Cebesoy'un kendi imzasını taşıyan bu mektubu kamuoyuyla paylaşmak istedim. Elimde buna benzer daha bir çok araştırma sonucu var ve onları da fırsat buldukça paylaşacağım.,? diye konuştu.

Akbulut, Alifuat Cebesoy tarafından sınıf ve silah arkadaşı Atatürk'e hitaben yazılan özel mektubun bir örneğini, Ali Fuat Paşa beldesindeki Kuvayi Milliye Müzesi'ne vereceğini açıkladı.

Akbulut, bu mektubun ve içeriğinin kamuoyu tarafından bilinmesinin yerinde bir şey olacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber