İTB Başkanı Kestelli'den 'ekonomi' değerlendirmesi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, "Türkiye ekonomisinin planlandığı gibi yumuşak iniş bandında yoluna devam etmesi sevindirici. Cari açıkta iyileşme sürüyor. Son 10 yılda 100 milyar doların üzerinde doğrudan sermaye yatırımı çekmiş bir ülkenin, hala nasıl yatırım yapılabilir ülke notu alamadığı meselesi ise gerçekten trajikomik bir durum" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İTB Haziran ayı aylık meclis toplantısı yapıldı. İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Halit Kaya'nın sunum

yaptığı toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendirdi. Küresel ekonominin kaos içindeki Ortadoğu'dan farkı olmadığını söyleyen Kestelli, G-20 zirvesinde küresel ekonominin kırılganlığını koruduğunun vurgulandığını ifade etti. Kestelli, bu şartlara rağmen Türkiye ekonomisinin planlandığı gibi yumuşak iniş bandında yoluna devam etmesinin sevindirici olduğunu anlatarak, "Cari açıkta iyileşme sürüyor. Enflasyon, işsizlik, sanayi üretimi, faizler ve kamu maliyesinde işler yolunda gidiyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not arttırımı moral yükseltiyor. Son 10 yılda 100 milyar doların üzerinde doğrudan sermaye yatırımı çekmiş bir ülkenin hala nasıl yatırım yapılabilir ülke notu alamadığı meselesi ise gereçkten trajikomik bir durum" ifadelerini kullandı.

Yeni yasa ile ödenmeyen çek sayısında patlama yaşandığını savunan Kestelli, Yeni Ticaret Kanunu'nda hükümetten çek ile ilgili de yeni düzenlemeler yapılmasını beklediklerini dile getirdi. Teşvik sistemine de değinen Kestelli, sözlerine şöyle devam etti:

"İzmir hala bir tarım kenti. Coğrafi koşullar, doğal kaynaklar anlamında inanılmaz bir potansiyele sahip. 113 tür bitki, 13 tür hayvan yetiştiriciliği yapan İzmir, Türkiye genelinde üretimde dördüncü, hayvansal üretimde ikinci, canlı hayvanlarda birinci il durumunda. İzmir'in birinci bölge olması, Aydın'ın ikinci bölgede, Manisa'nın üçüncü bölgede bulunması, yakın mesafedeki yatırımlar için bu iki ili İzmir'den daha cazip hale getirmektedir."

"İzmir halkına 'siz çiftçilik yapmayın' mesajı vermenin kimseye bir şey kazandırmayacak" diye konuşan Kestelli, bu sebeple İzmir çiftçisinin mağduriyetinin giderilmesi için adımlar beklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber