Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinçağ, hasta haklarının ülkemizde ihmal edildiğini öne sürdü.

Haber Giriş : 21 Eylül 2003 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinçağ, hasta haklarının ülkemizde ihmal edildiğini öne sürdü.

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şube Başkanı ve Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinçağ, ''Türkiye'de hasta hakları büyük ölçüde ihmal ediliyor'' dedi.

Dr. Emin Dinçağ, Hasta Hakları Yönetmeliği'ne tüm dünyada harfiyen uyulduğunu belirterek, Türkiye'de ise sağlık sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle hasta haklarının büyük ölçüde ihmal edildiğini söyledi. Dr. Dinçağ, özellikle 1. basamak sağlık hizmetleri olan sağlık ocakları ve aile hekimliği gibi sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin hakkı vardır. Saygınlık görme, rahatlık, güvenlik, kuruluş seçme ve değiştirme hakkı, eşitlik içinde hizmete ulaşma gibi. Bir hastanın ekonomik, sosyal durum, ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce ve felsefi inanç durumları dikkate alınmadan hizmet almaya hakkı var. Ayrıca saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli bir sağlık hizmeti de alacak'' dedi.

Bu hakların yönetmelikte belirtildiğini ve Resmi Gazete'de de yayımlandığını söyleyen Dinçağ, ''Ama günde yüzlerce hastaya bakmak zorunda kalan bir doktor herkese nasıl güler yüz gösterebilir, nasıl işini dört dörtlük yapması beklenebilir? Türkiye'de sağlık sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle hasta hakları büyük ölçüde ihmal ediliyor'' diye konuştu.

Dinçağ, yönetmelik çerçevesinde hastaların sürekli hizmet, düşünce belirtme, müracaat, şikayet ve dava hakkı gibi birçok haklarının da bulunduğu ifade ederek, ''Bir tüketici, yasal haklarını en iyi şekilde bilmeli. Yoksa haklarını koruyamaz ve yararlanamaz'' diye konuştu
İnternethaber


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber