Bakanlık yürümeyi teşvik için adım ölçer dağıtacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obezite ile mücadele kapsamında vatandaşlara ücretsiz adım ölçerlerin dağıtılacağını belirterek, "Biz bir günde 10 bin adım atılmasını öneriyoruz." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obezite ile mücadele eylem planı çerçevesinde bir basın toplantısı düzenledi. Kahvaltılı basın toplantısında Bakan Akdağ'ın tercihi, peynir-zeytin- domates ve yeşillikler oldu. Bakan Akdağ, burada yaptığı konuşmada dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın aşırı kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Son 5 yıl içerisinde aşırı kiloluluğun ikiye katlandığını kaydeden Akdağ, "Vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olduğunda kilolu diyoruz. Bu oran dünyada yüzde 35'e ulaşmış durumda. Türkiye'de de bu oranı yakalamış durumdayız." dedi. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de vatandaşların yüzde 68'inin düzenli egzersiz yapmadığını belirten Akdağ, "Hedefimiz, bireylerin beden kitle indekslerinin farkına varması. Şişmanlığın sadece görünüşle ilgili olmadığını anlaması." diye konuştu.

Piyasada dolaşan çok sayıda diyet önerisi bulunduğuna dikkat çeken Akdağ, kilo vermek için en genel ifade ile az yemek gerektiğini vurguladı. Un, yağ ve şekerden yapılan yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini söyleyen Akdağ, "Tıkabasa yememeliyiz. Yemeği, günlük hayatımızı devam ettirmememizi sağlayan bir eylem olarak görebiliriz." şeklinde konuştu.

Kendisinin de son 1 yılda toplam 10 kilo verdiğini hatırlatan Akdağ, "Şimdi kitle indeksim yüzde 27. Önümüzdeki günlerde 5-6 kilo daha verme planım var. Bunun zor bir iş olduğunu biliyorum. Yemek en büyük zevk. Ama az yemek, acıkmadan sofraya oturmamak, doymadan kalkmak önemli hususlar." dedi. Akdağ, toplumda beden kitle indeksi yüzde 25'in üzerinde olanların aile hekimlerine başvurmaları gerektiğini ifade etti. Obezite ile mücadelenin sigara ile mücadeleden daha zor olduğunu vurguladı.

ÜCRETSİZ ADIM ÖLÇER DAĞITILACAK

Başlatılan kampanya çerçevesinde bu sene sonuna kadar aile hekimleri tarafından vatandaşlara ücretsiz olarak adım ölçer dağıtılacağını aktaran Akdağ, "Bunlar bele takılıyor. Günde kaç adım attığımızı gösteriyor. Biz, bir günde 10 bin adım atılmasını öneriyoruz." ifadesini kullandı.

Toplantıda Bakan Akdağ, iki gazetecinin de beden kitle indeksini kendisi hesapladı. Ardından 2012 Ankara Kamu Futbol Turnuvasında 60 takım arasında 3. olan Sağlık Bakanlığı ekibini tebrik etti. Bakan Akdağ, kazanılan kupayı takım mensupları ile birlikte havaya kaldırdı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, bir soru üzerine obezitenin en az olduğu şehrin Erzurum olduğunu aktardı. Akdağ, şöyle devam etti: "Vücut kitle indeksi ile tespit edilen obezite durumunda Türkiye'nin en iyi bölgesi Doğu Anadolu bölgesi görülüyor. Şişmanlık, 20-21 civarında. Bunu sırasıyla Kuzey Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu. Buralarda da 23-24 civarında. Daha sonra Ege'nin durumu iyi. Akdeniz, 30. Ondan sonra Marmara'ya doğru, Batıya doğru gittiğimiz zaman, 34'e kadar. Bunun sebeplerini de belki araştırmak lazım. Beslenme alışkanlığı ile ilgili olabileceği gibi hareket alışkanlığı ile de ilgili olabilir. Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da kırsalda yaşayan insan daha fazla. Muhtemelen kırsalda yaşayan insanlar daha fazla hareket ediyorlar."

Akdağ, obezite ile mücadele kapsamında gıda ve reklam sektörleri ile ilgili de bir süreç başlatacaklarını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber