BSMMMO: 'TTK'nın heyecanlandıran bir özelliği kalmadı'

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Mesut Topcu, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yapılan son değişikliğin şirketlerin şeffaflık ve hesap verilebilirlik özelliğini ortadan kaldırdığını iddia etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ticaret kanununda 55 maddeyi içeren bir takım düzeltmeler yapıldığını hatırlatan BSMMMO Başkanı Topcu, bu değişikliğin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çekti. Bir kanun yürürlüğe girmeden hemen üzerinde değişiklik yapıldığını dile getiren Topcu, TTK'nın magazinleştirildiğini öne sürdü. Kanundaki bazı hususların abartıldığını savunan Topcu, "Yeni ticaret kanununun taşıyıcı kolonları kesildi. Çünkü şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerine kurulan ticaret kanununda bu özellikler ortadan kaldırıldı. Mesela internet sayfalarında şirketlerle ilgili bilgileri yayınlanması ile ilgili yapılan değişiklik, denetimin yüksek maliyetli olduğu ile ilgili görüşler dillendiriyordu. İnternet sayfası da denetim konusu da Bakanlar Kurulu'nun yetkisine bırakıldı. Bakanlar Kurulu da hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağını belirleyecek ve muhtemelen bununla ilgili dar çerçevede düzenleme yapacak" dedi.

"BİR AVUÇ ŞİRKET DENETLENECEK

Yeni TTK'da ilk başta şirketlerin uzman kişiler tarafından denetlenmesinin hedeflendiğini dile getiren Topcu, "Ama bir avuç şirket bağımsız denetime tabi olacak. Diğer şirketler de bağımsız denetim yapılmayacak. Ama bu arada da murakıplık (denetçilik) müessesi de kaldırıldı. Şirketler tamamen denetimin dışına çıktılar" diye konuştu.

Yapılan değişikliklerden sadece adli parala cezalarının idari para cezasına dönüştürülmesini olumlu bulduklarını ifade eden Topcu, "Onun dışındaki değişikliklerin büyük çoğunluğunu yerinde bulmuyoruz. TTK'nın artık bizi heyecanlandıran kısmının kalmadığını ifade etmek isterim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber