'Kaza yapan yolcu otobüslerinin firma ismi teşhir edilsin'

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG), şehirler arası yolcu taşıyan otobüslerin kaza yapması halinde firma isimlerinin kapatılmaması, imtiyaz tanınmaması ve bakanlık internet sitesinden kamuoyuna duyurulmasını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dernek, yolcu otobüsleri kazaları konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'ne dilekçe verdi. Trafik ve yol güvenliği alanında uzman bir kuruluş ve 7 ilde şubesi olan derneğin yolcu taşımacılığının ilgili kanun, yönetmelik, mesleki saygınlık ve mesleki yeterlilik ve insan merkezli olması bakımından yapılacak tüm çalışmalara destek vereceği vurgulandı. Türkiye'de yolcu taşıma yoğunluğunun yüzde 94'ünün karayolu ile yapıldığının belirtildiği dilekçede, şehirlerarası yolcu taşımacılığı toplu taşıma araçlarından olan otobüslerle yapıldığı ifade edildi.

4925 Sayılı Kanun ve buna bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerle de çoğunlukla disiplin altına alınmaya çalışıldığının hatırlatıldığı dilekçede, "Ancak yılda onlarca şehirlerarası kaza yapılmakta ve yüzlerce yolcu ölmekte veya yaralanmaktadır. Olay sonrasında da derhal firma ismi örtülmekte ve kamu oyundan gizlenmektedir. Bu bağlamda trafik ve yol güvenliği alanında bir ihtisas ve araştırma derneği olan kuruluşumuz olarak şu hususların tarafınıza bildirilmesini ve gereken tedbirlerin alınmasını talep etmekteyiz." denildi.

Türkiye'nin en fazla trafikte can kaybı yaşayan ülkelerin 3.sırasında bulunduğunun kaydedildiği dilekçede, şu talepler sıralandı:

"Şehirler arası yolcu taşıyan otobüslerin kaza yapması halinde firma isimlerinin kapatılmaması, imtiyaz tanınmaması ve bakanlık internet sitesinden kamuoyuna gerekçesi de yazılarak duyurulması. Örneğin denizde yolcu taşıyan her türlü taşıma aracı, hava yolunda yolcu taşıyan uçakların isimleri kaza sonrası gizlenmemektedir.

Kalkış noktası ile varış noktası arasındaki mesafenin 600 kilometre olanlara çift şoför uygulanması, bundan fazla olanlara üç şoför uygulanması.

Şehirlerarası yolcu otobüslerinin içerisine mutlaka şoför ve yolcuların güvenlikleri ve olumsuz hareketleri izlemek için mutlaka önden ve arkadan kamera konulması.

Kapalı alanlarda kanun gereği sigara içilmesi yasak olmasına rağmen, bazı ana hatlarda otobüs şoförlerinin sigara içmeye devam ettikleri, uzun süre cep telefonları ile konuşmalarının önlenilmesi.

Çıkış terminallerinde çift çıkan ve imza veren şoförlerin daha sonra yolda indikleri ve başka görevlere gittikleri çokça duyulmaktadır. Bu nedenle ilk çıkış yerinde ismi ve imzası olan şoförlerin varış terminallerinde de kendi el yazıları ile isim ve imzalarının alınması."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber