TRT, vekile doğru olmayan bilgiler vermiş

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 17:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TRT ile ilgili konuları geçen dönemden bu yana takip ettiğini hatırlatan Dibek, özellikle İbrahim Şahin dönemine ilişkin açıklamalarda bulundu. TRT'nin dışarıya yaptırdığı programlarla ilgili olarak bir soru önergesi verdiğini belirten Dibek, bu önergesinde "TRT'nin 10 yıllık süre içinde 2002-2012 yılları arasında kendisinin yaptığı ve dışarıya yaptırdığı programların sayısını, bunların hangi firmalara, ajanslara yaptırıldığını ve bunların yıllar itibarıyla maliyetlerini" istediğini ifade etti.

Soru önergelerin gelen yanıtların birçoğunun "soruların dışında olduğunu" ve "sorulara yanıt verilmediğini" söyleyen Dibek, TRT ile ilgili soru önergesine toplam bir yanıt verildiğini ve bu yanıtta "TRT'nin on yılda 480 firmadan yaklaşık 1102 program aldığını ve dışarıya 831 milyon liralık ödeme yaptığını, bunların yıllara ayrılmış olarak verilmediğini" söyledi.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in de bir soru önergesiyle 2011 yılında TRT'nin dışarıya ne kadar program yaptırdığını ve ne kadar ödediğini sorduğunu hatırlatan Dibek, bu soru önergesine TRT'nin verdiği yanıtta "478 milyon lirayı sadece 2011 yılı için dışarıya ödediğinin belirtildiği" bilgisini verdi.

CHP'li Dibek kendi kaynaklarıyla yaptığı araştırmaların sonucunda TRT'nin faaliyet raporu ve bilançolarını geçmişe dönük olarak araştırdığını, dört yılı bulabildiğini ve sonuçta "2008'de 117 milyon, 2009'da 128 milyon, 2010 yılında 316 milyon ve 2011 yılında 477 milyon ödendiği" bilgisine ulaştığını söyledi.

TRT'nin kendisine vermiş olduğu, Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın da altında imzasının olduğu yanıtın "on yıl için 831 milyon" olduğu bilgisini veren Dibek, "bana sadece İbrahim Şahin dönemi için 250 trilyonluk gerçeğe aykırı, eksik bir bilgi veriliyor. Bu, olayın rakamsal boyutu. Ben on yıllık TRT'nin dışarıya yaptırdığı programları için yaptığı harcamayı bilmiyorum. Sadece dört yılı kendi kaynaklarımla buldum, bir yılı resmi olarak Sayın Malik Ecder Özdemir'e verilen yanıttan öğrendim"

"TRT'nin faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğünün kamuoyunca bilindiğini, elektrik faturalarında yapılan kesintilerin olduğunu söyleyen" Dibek, "TRT'yi finanse eden halkımız, vatandaşlarımız. TRT'nin 2011 yılında vatandaşların cebinden aldığı elektrik faturalarındaki bedelin toplamı 514 trilyon. Bu paranın hemen hemen tamamını, tümünü 2011 yılında dışarıdaki programlara aktarmışlar" şeklinde konuştu.

CHP'li Dibek şunları kaydetti:

"TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin bir Milletvekiline dolayısıyla halkın temsilcisine ve halka gerçeğe aykırı olarak niçin bilgi vermektedir, ya da bu bilgileri niye saklamaktadır. Sayın İbrahim Şahin hatırladığım kadarıyla 2007 sonunda göreve başladı. Kendi dönemindeki meblağı biliyor. Onu dahi bana açıklarken on yıllık rakam olarak eksik söyleniyor. Diğer soru, TRT Türkiye'nin en büyük televizyon kanalı, devlet kurumu, kamusal görev yapıyor, yaklaşık 5 bine yakın personeli var. TRT'nin bu kadar personeli ne iş yapar o zaman. Bu kadar programı TRT dışarı neden yaptırmıştır. Buradaki arkadaşlarımız o programların en azından bir kısmını yapabilecek yeteneğe, birikime, liyakate sahip değil midir, olayın diğer boyutu da budur"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber