Bakan Ergün, üniversitelerin sanayileşmede başrol oyuncusu olmasını istedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Üniversiteler sanayileşmede bir yardımcı oyuncu değil, başrol oyuncusudur. Doğrudan doğruya işin önünde olmalı ve koşmalıdır? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 19:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'de bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Pamukkale Üniversitesi Teknokent açılış törenine katıldı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, sivil toplum örgüt temsilcileri, sanayici, işadamı ve davetlilerin katıldığı törende konuşan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, üniversite hakkında bilgi verdi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in de birer konuşma yaptığı törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son 10 yıl içerisinde Türkiye'de sağlıkta, ekonomide, ulaştırmada, siyasette, eğitimde yani hayatın bir çok alanında büyük bir değişim ve gelişim yaşandığını söyledi. Bu gelişmelerin izlerine sadece birkaç büyük şehirde, belli bölgelerde değil, ülkenin tamamında ve bütün şehirlerde rastlamanın mümkün olduğunu söyleyen Bakan Nihat Ergün, ?Artık bütün şehirlerimiz büyük düşünmeye, kendi potansiyelini en üst seviyeye çıkarmaya başlamıştır. Son 10 yıldır bütün şehirlerimize üniversiteler kurduğumuz gibi, mevcut üniversitelerimizin kapasitesini arttıracak adımlar da attık. Yeni fakülteler, meslek yüksekokulları, araştırma merkezleri açtık. Üniversite sanayi işbirliğini artıracak yatırımlar gerçekleştirdik. Biz şunu biliyoruz ki, üniversitelerimizi sanayi ve üretim sürecinin içine ne kadar dahil edebilirsek o kadar gelişeceğiz. Üniversiteler sanayileşmede bir yardımcı oyuncu değil, başrol oyuncusudur. Doğrudan doğruya işin önünde olmalı ve koşmalıdır? diye konuştu.

Üniversiteler bünyesinde kurulacak teknolojik transfer ofislerine patent lisanslama rolü vereceklerini ve üniversitelerin patent geliri elde etmesine imkan sağlayacaklarını belirten Bakan Ergün, ?TÜBİTAK aracılığıyla doktora öğrencilerine yönelik yeni burs programları oluşturacağız. İlk olarak nanoteknoloji, gıda ve enerji gibi öncelikli alanlarda yapılacak doktora programlarına özel burslar sağlayacağız. Benzer bir şekilde sanayicilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan doktora çalışmaları da özel burs kapsamında yer alacak. Bir sanayinin bir sektörün ilerlemesi için rekabet gücü kazanması, yeni teknolojilere ulaşması için bir alanda doktora yapılıyorsa, o doktoraya da özel burs verilecek. Ayrıca üniversitelere yönelik girişimci ve yenilikçi üniversite endeksleri oluşturacağız ve üniversitelerimizin o alandaki performansını ölçmüş olacağız. Her yıl bunu ilan edeceğiz. Hangi üniversite daha girişimci, hangi üniversite daha yenilikçi, hangi üniversite hoca ve öğrenciler daha çok iş, şirket kuruyorlar, hangi üniversiteden daha çok patent, buluş, icat çıkıyor, bunlar o üniversitenin sıralamasını değiştirecek? dedi.

İhracat, reel sektör yatırımları, yurt içi satışlar, doğrudan yabancı sermaye yatırımları, istihdam gibi reel ekonomiyi anlatan her veride çok önemli başarılar sağladıklarını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:

?Şimdi 2023 Türkiye'sinde 500 milyar dolar ihracat yapmak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için Türkiye'nin her yerinde tüm illerinde, bölgelerinde daha çok üretim yapmak, daha ileri teknoloji gerektiren, katma değer oluşturan ürünler üretmek mecburiyetindeyiz. Ürün yelpazemiz içinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını en az yüzde 20 seviyesine çıkarmak zorundayız. Ülkeyi sadece bir üretim bir montaj merkezi değil, aynı zamanda bir teknoloji ve tasarım merkezine dönüştürmemiz lazım. Sanayicilerimizin gündemi AR-GE, inevasyon, tasarım, markalaşma olmalı. Üniversitelerle daha yapıcı ilişkiler kurmak olmalı."

Konuşmaların ardından Bakan Nihat Ergün ve protokol üyeleri, Teknokent'in açılışını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber