Endemik bitkilerin korunması için at ve deve turları yasaklandı

Antalya Side Belediyesi, nesli yok olma tehdidi altında olan 'Side canavar otu'nu koruma altına aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Antalya'nın Beşi Bir Yerde projesi kapsamında koruma altına alınan ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) 'Türkiye'nin Canı Hibe Programı' tarafından desteklenen ve Side Antik Kent kumul alanında boy gösteren Side Canavarı otunun yetişme alanlarında deve ve at safari turları yasaklandı.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, yaptığı açıklamada, antik kentin kültür, sanat, tarihi ve arkeolojik varlıkları yanı sıra biyolojik çeşitliliğini de korumaya kararlı olduklarını söyledi. Antalya orkideleri ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği(ANTOK)'un Side'de yaptığı araştırma çalışmaları sonrası Side'ye özgü endemik bitki türü üzerinde oluşacak baskı unsurlarını ortadan kaldırdıklarını belirten Uçar, ezilerek bitki türünün yok olmasına karşı kumul bölgede at ve deve safari turlarını yasakladıklarını kaydetti.

Side'nin biyolojik zenginliğinin korunmasına her zaman özen gösterdiklerini belirten Uçar, bölgede kültür, tarih, sanat ve arkeoloji turizmi yanı sıra botanik turizmine özel önem verdiklerini söyledi. Uçar, "Side Canavarı otunun yaşam alanlarını daraltan bütün baskı unsurlarını ortadan kaldırdık. Endemik bitki türünün yok olmaması için belde halkı ve beldemize tatile gelen yerli ve yabancı turistler özen gösteriyor. Side Yarım Adası'nda 40 üzerinde bitki türü yetişiyor. Dünyanın en renkli ve güzel dağ laleleri Side yetişiyor. Bitki üzerinde baskı unsuru kurmaması için deve ve at safari turları yasakladık." dedi.

Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, projenin paydaşı olarak Side Canavarı otunun korunması için görevli mühendislerin bölgede sürekli kontrol yaptığını söyledi.

Antalya'nın Beşi Bir Yerde Projesi, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Gökhan Deniz'in başkanlığında yürütülmekte.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber