Optisyenler gözlük camlarının temizlenmesi konusunda uyarılarda bulundular

Optisyenler, gözlük camlarının hassas olduğunu, bu nedenle camların özenle temizlenmesini önerirken bu konuda uyarılarda bulundular.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz mevsiminde güneş gözlüğü kullanımının arttığına dikkat çeken optisyenler, özellikle tatile çıkan gözlük kullanıcılarının gözlüklerini kumdan ve terden korumaları gerektiğine dikkat çektiler. Optisyen Çetin Takır,

gözlük camlarının temizlenmesi konusundaki önemli uyarılarda bulundu. Gözlük camlarının mendil ve tişörtle silindiği takdirde zarar göreceğine dikkat çeken Çetin Takır, "Gözlük camlarını temizlemek için kağıt mendil veya tişört kullanmak büyük bir hatadır. Kağıt mendilin içinde bulunan mineral dolgu maddesi ya da sert uçlu pamuk lifleri, gözlük camının üstündeki kiri tutarak tüm yüzeye yayar. Bu esnada zımpara kağıdı gibi bir etki yaptığından en sert yüzeyler bile bu mikroskobik çiziklerle zaman içerisinde körelir. Dolayısıyla gözlük camı eskisi kadar berrak görüntü veremez, gözler daha çabuk yorulur" dedi.

"CD ve cep telefonu yüzeylerinde bazen mümkün olan çiziklerin doldurulması işlemi, gözlük camında mümkün değildir" diyen Takır, camların değişmesi gerektiğini belirtti. Optik camların özel bezlerle silinmesi gerektiğini vurgulayan Takır, "Evde değilseniz ve gözlüğünüzü temizlemeniz gerekiyorsa, mikro lifli gözlük silme bezleri bu işlem için idealdir. Bu özel bezler, camların yüzeyindeki yağı da iz bırakmadan kısmen alabilirler. Hazır ıslak gözlük silme bezlerini kullanmanız kesinlikle önerilmez. Bu bezler, cam yüzeyindeki kaplamaya zarar verebilirler" ifadelerini kullandı.

Camların çok kirlenmiş olması durumunda optisyenlik müesseselerinde satılan özel bakım maddeleri ve spreylerin tavsiye edildiğini kaydeden Takır, "Hem organik hem de mineral camları zarar vermeden koruyan bu ürünler, antistatik etki yaptıklarından, dışarıdan gelen kir cama eskisi gibi çok yapışmaz, camlar daha uzun süre temiz kalır" diye konuştu.

Gözlük camlarının en iyi akan su altında bir damla sıvı deterjan ile temizlenebileceğini aktaran Takır şöyle devam etti:

"Bu sayede kir partikülleri hasar vermeden sökülür. Kremli deterjanlara dikkat edilmesi önerilir çünkü bunların içindeki yağlı maddeler, camın üstünde yağlı bir tabaka bırakabilir. Camları kurulamak için temiz bir gözlük silme bezi kullanabilirsiniz. Gözlük camları en iyi ultrason banyosunda temizlenir. Pek çok optisyenlik müessesesinde bu temizlik işlemi ücretsiz olarak sunulmaktadır. Camlar birkaç dakika içinde temizlendiği gibi, uzman optisyen tarafından ayar düzenlemesi de yapılacaktır."

Çerçevenin ve burun pedlerinin iyice temizlenmesi gerekiyorsa, gözlüğün önce demonte edilmesinin gerektiğini ve işlemin biraz daha uzun süreceğini belirten Takır, "Gözlüklerini alırken özel kir tutmayan kaplama tercih edenlerin işleri, nispeten daha kolaydır. Bu kaplama, camı bir anlamda koruyucu tabaka gibi sardığından, camın yüzeyini tamamen pürüzsüz hale getirir. Kir, toz ve yağların yüzeyde kalmamasını sağlar. Su buharı, sis ve yağmur damlaları yüzeyden akar gider. Gözlüğün silinme işlemi de daha çok kolaylaşır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber