'Gürcistanlılar Türklerin gayri meşru işlerinden rahatsız'

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (RTSO) Ömer Faruk Ofluoğlu, Gürcistanlı bazı vatandaşların, Türklerin Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a kumar ve gayri meşru işler için girişlerinden büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ofluoğlu, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyebileceğine dikkat çekti.

Ofluoğlu, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, bölgenin ticari ilişkilerinin Gürcistan ile iyi olduğunu, bu ülkeye ihracatın yüzde 12 arttığını, münferit sıkıntılar dışında ikili ilişkilerin çok iyi olduğunu belirtti.

Gürcistan'a Sarp Sınır Kapısı'ndan nüfus kağıdı ile geçişlerin başlamasının ardından sosyal ve ekonomik sorunların arttığını ifade eden Ofluoğlu, ''Bunda en büyük kabahatlilerden biri biziz. Nüfus kağıdı ile geçişlerdeki sıkıntıların bu boyutlara ulaşacağını bilmeden iyi niyetle destekledik. Hemşehrilerimizin kapının ilk açıldığı doksanlı yıllarda yaşadıkları sıkıntılardan ders aldığını düşünüyorduk. Daha tedbirli ve disiplinli davranacağını düşünüyorduk. Ancak görüyoruz ki nüfus kağıdı ile geçişler kontrolü çok azalttı. Birçok aileyi mağdur ediyor. Önümüzdeki dönemde çok daha mağdur edecek.'' dedi.

Gerçek işadamlarının mağdur olduğunu vurgulayan Ofluoğlu, ''Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan geçişlerin biraz daha yükseltilmesini talep ettik. Pasaportu ile geçen bir insan 15 lira öderken, nüfus kağıdı ile geçen bir insan 1 lira ödüyor. Bu çok komik bir rakam. Pasaport ile geçen 15 lira ödüyorsa, nüfus kağıdı ile geçenin daha yüksek ödemesi gerekiyor. Caydırıcılığının olması lazım, 50-100 lira gibi bir rakam olabilir.'' diye konuştu.

Ofluoğlu, geçişlerin çok hızla arttığını, kontrolün elden kaçmaya başladığını belirterek, şunları söyledi: ''Sadece altıncı ayda geçen insan sayısı 100 binin üzerinde. Bu çok büyük bir rakam. Bu oran nüfus kağıdı ile geçiş olmadan 20 binler seviyesindeydi. Beş katı bir artış söz konusu. Türkiye'de kara yolu yolcu geçişinin olduğu tek kapı Sarp Sınır Kapısı. Türkiye'de hiç bir yerde yaya olarak yolcu geçişi yok. Bu uygulamanın kalkmasını istemiyoruz, ancak belli standartlar içerisinde yapılmasını istiyoruz. Nüfus kağıdı ile geçişler kontrolü kaldırdı. Eskiden aileler bu tür zafiyetleri olanları biliyordu. Gürcistan'a gittiği zaman pasaportunda işlem olduğu için görülebiliyordu. Anne, baba, eş, 'Sen Gürcistan'a neden gittin, ne işin var?' diye sorabiliyordu. Artık 'Trabzon'a gidiyorum' diyen Batum'a gidiyor. Batum'a gitmek ile Trabzon'a gitmek arasında fark kalmamış. Bunu ailenin görmesi mümkün değil. Nüfus kağıdı ile geçişle birlikte otokontrol ortadan kalktı.''

AHIRINDAKİ İNEĞİNİ SATARAK GÜRCİSTAN'A GİDENLER VAR

İki ay önce Batum'daki kumarhanelerle ilgili araştırma yaptırdıklarını ifade eden Ofluoğlu, ''Bölgeden ayda 7.5 milyon dolar kumara gidiyor. Sadece gazinolara giden paradır. Bunun yanında farklı şekilde harcanan kaynaklar vardır. Bunlar ülkemiz için önemli rakamlardır. Bölgemizin ekonomisinde ciddi rakamlardır. Ülkemizin kaynaklarına yazıktır. Kişilerin özgürlüklerine diyeceğimiz yok. En azından imkan sahibi olsa... Adam ahırdaki ineğini satıp gitmesin. Çoluk çocuğunun kışlık ihtiyacını gidip oralarda harcamasın.'' dedi.

Bir takım insanların zafiyeti olabileceğini kaydeden Ofluoğlu, ''Geçmişte yaşanan sıkıntılardan çok daha ciddi sorunlar yaşanabilir. İlk yıllarda birçok aile mağdur oldu. Daha sonra normal seyrine dönmüştü. Ancak denge, nüfus kağıdı geçişleri ile bozuldu. Bu konu ileride bölgemizi de, Gürcistan'ı da çok rahatsız edecek bir konu. Gayrimeşru gidip gelenlerden Gürcistan'da yaşayan normal ailelerin çok memnun olmadığını biliyoruz. Gürcistanlı bazı vatandaşlar bu duruma tepki gösteriyor. İki ülke arasındaki iyi ilişkileri de zedeleyebilir. Gürcistan'da bazı yürüyüşler, tepkiler oldu. Bunlar başlangıçtır. Büyümeden bu işin kontrol altına alınması lazım. Dikkatli olmakta fayda var.'' diye konuştu.

Dünyanda kumar denilince akla gelen ilk yerin ABD'de kurulu olan Las Vegas kenti olduğunu belirten Ofluoğlu, ''Espri ile birlikte bizim buralarda 'Laz Vegas' diyorlar. Sayın Bakanım Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da son Rize ziyaretinde bunun esprisini yaptı. Batum'da, Gürcistan'da kumar ön planda. Onların kararlarına saygı duyarız. Biz de kendimizi kontrol altında tutmak zorundayız. Batum'da bitmiş sekiz tane, yapılan 13 tane beş yıldızlı otel var.'' sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber