Telekom çalışanları, yurt genelinde iş bırakıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom çalışanları , kurumun özelleştirmesini proteste etmek için bugün yurt çapında eylem başlattılar ve yarım günlük iş bırakıyorlar.İşte il il iş bırakma eylemi...


ANKARA: TELEKOM ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI...(1)

ANKARA (İHA) - Telekom'un özelleştirilmesini protesto etmek isteyen Türk Telekom çalışanları, yarım günlük iş bırakma eylemi başlattı.

Türk-İş'e bağlı Haber-İş Sendikası üyesi Telekom çalışanları, Telekom'un özelleştirilmesini protesto etmek için yarım günlük iş bırakma eylemine gitti. Başta Ankara İl Telekom Müdürlüğü olmak üzere, Keçiören, Yenimahalle ve Ahmetler Telekom Müdürlükleri'nde işçiler mesaiye başlamadı. Telekom binalarının önünde toplanan işçilerin bekleyişleri devam ediyor.


TELEKOM İŞÇİLERİ BURSA'DA EYLEM YAPTI

BURSA (İHA) - Bursa'da, Haber- İş Sendikası üyeleri Telekom'un özelleştirilmesini protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.

Telekom İl Müdürlüğü önünde toplanan sendika üyeleri, Türk Telekom'un ve kamunun elinde bulunan milli kaynakların özelleştirme adı altında yabancı sermayeye peşkeş çekildiğini iddia etti. Türk Haber-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Musut Varna, "Bazı çevrelerinin iddia ettiği gibi ihale başarılı olmamıştır. Bu şekilde devlet tekeli oluşmuştur. Yapılan bu ihalede şaibe, kayırmacılık ve hukuk dışı uygulamaların olduğuna dair şüphelerimiz vardır. Şeffaflık ilkesi ortadan kaldırılmıştır. Türk Telekom üzerinde büyük oyunlar oynanmıştır. Sendika olarak bu oyunların farkındayız. Hortumları kestiğini iddia edip, boru hattı döşeyenlerden, Türk halkı günü gelince hesap soracaktır. İşveren, taşeron uygulamasına gerekçe olarak, 8 Telekom Müdürlüğü'ndeki personel eksikliğini göstermektedir. Taşeron uygulamasının gerçek sebebi, siyasi yandaşların korunmasıdır" dedi.

Çalışanların eylemi olaysız sona erdi.


MERSİN: TELEKOM ÇALIŞANLARININ İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Mersin'de, taşeron firma uygulamasını protesto eden Türk Telekom çalışanları, yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Türk Telekom'un Antalya, Düzce, Ordu, Kastamonu, Muğla, Tekirdağ, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakası İl Müdürlükleri'ne bağlı 8 Telekom Müdürlüğü'nün erişim şebekelerinin bakım, onarım, montaj, abone tesis ve nakillerinin yapım işlemlerinin taşeron firmalara ihale edilmesini protesto eden Haber-İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri iş bıraktı. Akdeniz Türk Telekom Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen eyleme, Mersin Limanı'nın özelleştirme kapsamına alınmasını protesto eden Liman-İş Sendikası üyeleri de destek verdi.

Haber-İş Mersin Şube Başkanı İbrahim Kaya, yönetimsel zaafların suçunun Telekom çalışanlarına yüklenmesini kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. Taşeron uygulamasının gerçek sebebini "Siyasi yandaşların korunması" olarak açıklayan Kaya, taşeron uygulamasına neden olarak gösterilen personel yetersizliğinin gerçeği yansıtmadığını savundu. Taşeron firma uygulamasında ısrarcı olmanın kanun tanımazlık olduğunu söyleyen Kaya, taşeron uygulamasının başladığı Telekom müdürlüklerindeki çalışanlara desteklerinin süreceğini belirtti.

Kaya, "Buradan Türk Telekom yöneticilerini uyarıyoruz. İş Kanunu'na aykırı olarak yapılan bu uygulamadan bir an önce vazgeçin. Aksi taktirde uyarı niteliğinde yaptığımız bu eylemler, üretimden gelen gücümüzü kullanarak ülke genelinde kitlesel eylemlere dönüşecektir. Bunun sorumlusu da Telekom çalışanları olmayacaktır" dedi.

Haber-İş Sendikası üyesi Telekom çalışanları, öğle saatine kadar iş bıraktı.


AYDIN: TÜRK TELEKOM AYDIN ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

AYDIN (İHA) - Aydın'da Türk Telekom çalışanları, kurumun özelleştirilmesi ve ihalesi yapılan 8 vilayette bakım, onarım, arıza ve tesisin taşeron firmalara verilmesine tepki göstererek öğleye kadar iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Sabah sat 08.30'da Aydın Türk Telekom Müdürlüğü önünde toplanan Türkiye Haber-İş Sendikası üyesi işçiler ve Telekom çalışanları birlikte eylem yaptı. Basın açıklamasının ardından hükümet aleyhine slogan atan eylemciler, "Vur vur inlesin AK Parti dinlesin", "Telekom'u satanı biz de satarız", "Telekom vatandır, vatan satılmaz", "İşçi-memur el ele genel greve" şeklinde slogan attılar.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Haber-İş Sendikası Aydın Şube Başkanı Yalçın Tıkır, 1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren Antalya, Düzce, Ordu, Kastamonu, Muğla, Tekirdağ, İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası İl Müdürlükleri'ne bağlı 8 Telekom müdürlüğünün erişim şebekelerinin koruyucu bakımlarının yapılması, hasarların onarımı, meydana gelecek her türlü arızanın ıslahı, abone tesis ve nakillerin yapımı, abone hattı demontajı ve her türlü erişim şebekeleri deplase işlerinin taşeron eliyle yapılması için taşeron firmalara ihale edildiğini hatırlattı. İşverenin taşeron uygulamasına gerekçe olarak söz konusu müdürlüklerde personel eksikliğini gösterdiğini, ancak 2 bin 650 çalışanın 2003 yılından itibaren emekliliğini doldurmaları nedeniyle iş sözleşmelerinin feshedildiğini belirten Tıkır, "Taşeron uygulamasında gösterilen gerçek sebep personel eksikliği olsaydı, bu arkadaşlarımızın iş sözleşmeleri feshedilmeyip personel eksikliği bulunan müdürlüklere tayinlerinin yapılması sağlanabilirdi. Diğer sebep ise, tesis ve arızaların zamanında yapılmaması gösterilmektedir. Oysa arıza ve tesiste kullanılacak malzemelerin bilinçli olarak temin edilmemesi, arıza ve tesis sürelerinin uzamasına sebep olmuştur. Bunun sorumluğu tamamen bu kurumu sevk ve idare eden yöneticilerdedir.

Taşeron uygulamasının gerçek sebebi, siyasi yandaşların korunmasıdır. Taşeron uygulaması iş kanununa aykırıdır, bu kanun tanımamazlıktır" dedi.

Son günlerde kamuoyunun da gündeminde yer alan Pakistan Telekom'un 5 milyon abonesi ve yıllık 500 milyon dolar karla yüzde 26'lık azınlık hissesinin 2 milyar 598 milyon dolara satılırken, Türk Telekom'un 19 milyon aktif abonesi ve yıllık 2.1 milyar dolar net karıyla yüzde 55'lik çoğunluk hissesinin 1.3 milyar doları peşin, kalan 5 milyar 250 milyon dolarının 5 yıl vadeli ödenmek üzere toplam 6 milyar 550 milyon dolara satışının "Türk Telekom'un peşkeş çekildiği" anlamına geldiğini söyleyen Tıkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk Telekom'un bilançosuna göre son 2 yıllık net karı 4.8 milyar dolar, pasif kaynaklarının bedeli 12.5 milyar dolar, öz kaynaklarının değeri ise 9.3 milyar dolardır. Bu bedellerin içinde imtiyaz hakkı, pazar payı ve sahip olduğu iletişim ağının bedeli bulunmamaktadır. İmtiyaz süresinin 21 yıl olduğu dikkate alındığında, karşımıza 100 milyar doları aşkın kar potansiyeli çıkmaktadır. Tüm bu değerler dikkate alındığında bu satış Türk Telekom'u haraç-mezat satmak değil midir? Bu ihalede şaibe, kayırmacılık ve hukuk dışı uygulamaların olduğuna dair şüphelerimiz vardır. Türk Telekom üzerinde büyük oyunlar oynanmıştır. Hortumları kestiğini iddia edip, boru hattı döşeyenlerden Türk halkı günü gelince hesabını soracaktır" diye konuştu.


YALOVA: YALOVA'DA TELEKOM ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

YALOVA (İHA) - Türk Telekom'un özelleştirilmesine karşı çıkan Yalova Türk Telekom İl Müdürlüğü'ne bağlı 140 kişi, iş bırakma eylemi yaptı.

Türkiye Haber-İş Sendikası'na bağlı Türk Telekom çalışanları, tüm yurtta olduğu gibi Yalova'da da yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sabah iş yerine gelmelerine rağmen işlerine başlamayan 140 kişi, kurumun kapısında toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Türk Telekom üzerinde büyük oyunlar oynandığını ileri süren Haber-İş Sendikası Yalova Temsilcisi Gülali Kardaş, "Türk Telekom Anonim Şirketi'nin satış ihalesinde şaibe, kayırmacılık ve hukuk dışı uygulamaların olduğuna dair şüphelerimiz vardır. Şeffaflık ve bilgilendirme ilkesi ortadan kaldırılmıştır. Türk Telekom'un üzerinde büyük oyunlar oynanmıştır.

Telekom çalışanları ve halkımız, oynanan bu oyunların farkındadır. Hortumları kestiğini iddia edip boru hattı döşeyenlerden, Telekom çalışanları günü gelince hesabını soracaktır. Bizler Haber-İş Sendikası olarak, Türk Telekom'un özelleştirilmesinin engellenmesi için, hukuki mücadele dahil olmak üzere, her türlü mücadelenin içinde olacağız" şeklinde konuştu.


ISPARTA: TÜRK TELEKOM ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

ISPARTA (İHA) - Türk Telekom çalışanları, kurumun özelleştirilmesi ve ihalesi yapılan 8 vilayette bakım, onarım, arıza ve tesisin taşerona verilmesini protesto etti.

Bugün sabah saat 08.30'da Isparta Türk Telekom binası önünde toplanan Türkiye Haber-İş Sendikası üyesi işçiler, iş bırakma eylemi yaptı.

Hükümet aleyhine sloganların atıldığı eylemde konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Erhan Kalan, Türk Telekom'un akıllarda birçok sorunun cevapsız bırakılarak haraç mezat satıldığını söyledi. Başkan Kalan'ın konuşması işçilerin "Telekom'u satanı biz de satarız", "Telekom vatandır, vatan satılamaz" gibi sloganlarla desteklendi. Türk Telekom yöneticilerini İş Kanunu'na aykırı olarak yapılan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmeleri yönünde uyaran Türkiye Haber-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Erhan Kalan, "Taşeron uygulamasının gerçek sebebi, siyasi yandaşların korunmasıdır. Taşeron uygulaması, İş Kanunu'na aykırıdır. Buna rağmen uygulamada ısrarcı olmak kanun tanımamazlıktır. Taşeron uygulaması sendikasızlaştırmadır, sendikal mücadeleler sonucu kazanılmış haklara saldırıdır, çağ dışılıktır, haksız tayinlerin başlamasına neden olacaktır. Bugün taşeron uygulamasının başladığı telekom müdürlüklerinde çalışan arkadaşlarımızın başlatmış oldukları onurlu direnişini destekliyor, buradan Türk Telekom yöneticilerini uyarıyoruz. İş Kanunu'na aykırı olarak yapılan bu uygulamadan biran önce vazgeçin.

Aksi taktirde uyarı niteliğinde yaptığımız bu sembolik eylemler üretimden gelen gücümüz kullanılarak ülke genelinde kitlesel eylemlere dönüştürülecektir. Bunun sorumlusu da kesinlikle Türk Telekom çalışanları olmayacaktır" diye konuştu.


ADIYAMAN: TELEKOM ÇALIŞANLARININ YARIM GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

ADIYAMAN (İHA) - Türk Telekom Bakım İşletme biriminde çalışan personel, erişim şebekelerinin ihale edilerek taşeron firmaya verilmesini, yarım gün iş bırakma eylemi yaparak protesto etti.

Antalya, Düzce, Ordu, Kastamonu, Muğla, Tekirdağ, İstanbul Avrupa ve Anadolu müdürlüklerine bağlı 8 Telekom Müdürlüğünün erişim şebekelerinin koruyucu bakımlarının yapılması, hasarın onarımı, meydana gelecek her türlü arızaların ıslahı, abone tesis ve nakillerin yapımı taşeron firmaya ihale edilmişti. Taşeron firmaya bu işlerin ihale edilmesinin ardından Türkiye genelinde başlatılan yarım günlük iş bırakma eylemine Türk Telekom Adıyaman Müdürlüğü Bakım İşletme biriminde görevli Türkiye Haber-İş Sendikası'na üye yaklaşık 50 kişilik grup destek verdi.

Türkiye Haber İş Sendikası Adıyaman Temsilcisi Hacı Yusuf Geyiktaşeron, uygulamasında gerekce olarak personel eksikliğinin gösterildiği fakat bunun gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Yetkililer personel eksikliğinin yanı sıra tesis ve arızaların zamanında yapılmamasını gerekce göstermektedir.Arıza ve tesiste kullanılacak malzemelerin bilinçli olarak temin edilmeyerek, arıza ve tesis sürelerinin uzamasına sebep olunmuştur.Yönetimsel zaafların suçunun çalışanlara yüklenmesi kesinlik tarafımızdan kabul edilemez. Taşeron uygulamasının gerçek sebebi, siyasi yandaşların korunmasıdır. Taşeron uygulaması İş Kanununa aykırı olap taşeron uygulamasında israrcı olmak kanun tanımazlıktır. Biz çalışanlar olarak bu olumsuzluklara karşı seyirci kalmayacağımız herkesce çok iyi bilinmelidir" dedi.


ADANA: TÜRK TELEKOM ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI

ADANA (İHA) - Türk Telekom çalışanları, kurumun özelleştirilmesi ve ihalesi yapılan 8 vilayette bakım, onarım, arıza ve tesisin taşerona verilmesini protesto ederek iş bıraktı.

Adana'da bugün sabah 08.30'da Yüreğir Türk Telekom Müdürlüğü önünde toplanan Türkiye Haber-İş Sendikası üyesi işçiler, memurların da desteğiyle eylem yaptı. Ellerinde Türk bayrağı ile hükümet aleyhine "Vur vur inlesin AKP dinlesin", "Telekom'u satanı biz de satarız", "Telekom vatandır, vatan satılmaz", "AKP'nin imamı kaça sattın vatanı", "İşçi-memur el ele genel greve" şeklinde sloganlar atan işçilere Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte destek verdi.

"IMF defol bu memleket bizim", "Ak ak dediler bu ülkeyi yediler" şeklinde sloganların da atıldığı eylemde konuşan Haber-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Asaf Güzelce, 1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren Antalya, Düzce, Ordu, Kastamonu, Muğla, Tekirdağ, İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası İl Müdürlükleri'ne bağlı 8 Telekom müdürlüğünün erişim şebekelerinin koruyucu bakımlarının yapılması, hasarların onarımı, meydana gelecek her türlü arızaların ıslahı, abone tesis ve nakillerin yapımı, abone hattı demontajı ve her türlü erişim şebekeleri deplase işlerinin taşeron eliyle yapılması için, taşeron firmalara ihale edildiğini hatırlattı.

İşverenin taşeron uygulamasına gerekçe olarak, söz konusu müdürlüklerde personel eksikliğini gösterdiğini, ancak 2 bin 650 üyenin 2003 yılından itibaren emekliliği doldurmaları nedeniyle, iş sözleşmelerinin feshedildiğini belirterek, "Taşeron uygulamasında gösterilen gerçek sebep personel eksikliği olsa idi, bu arkadaşlarımızın iş sözleşmeleri feshedilmeyip, personel eksikliği bulunan müdürlüklerimize tayinlerinin yapılması sağlanabilirdi. Diğer sebep ise, tesis ve arızaların zamanında yapılmaması gösterilmektedir. Oysa arıza ve tesiste kullanılacak malzemelerin bilinçli olarak temin edilmeyerek, arıza ve tesis sürelerinin uzamasına sebep olunmuştur. Bunun sorumluğu tamamen bu kurumu sevk ve idare eden yöneticilerdedir. Taşeron uygulamasının gerçek sebebi, siyasi yandaşların korunmasıdır. Taşeron uygulaması iş kanuna aykırıdır. Bu kanun tanımamazlıktır" dedi.

Son günlerde kamuoyunun da gündemine yer alan Pakistan Telekom'un 5 milyon abonesi ve yıllık 500 milyon dolar karı ile yüzde 26'lık azınlık hissesinin 2.598 milyar dolara satılırken, Türk Telekom'un 19 milyon aktif abonesi ve yıllık 2.1 milyar dolar net karı ile yüzde 55'lik çoğunluk hissesinin 1.3 milyar doları peşin, kalan 5 milyar 250 milyar dolarının 5 yıl vadeli ödenmek üzere toplam 6 milyar 550 milyon dolara satışının "Türk Telekom'un peşkeş çekildiği" anlamına geldiğini ifade eden Güzelce şunları söyledi:

"Türk Telekom'un bilançosuna göre son iki yıllık net karı 4.8 milyar dolar, pasif kaynaklarının bedeli 12.5 milyar dolar, öz kaynaklarının değeri ise 9.3 milyar dolardır. Bu bedellerin içinde; imtiyaz hakkı, pazar payı ve sahip olduğu iletişim ağının bedeli bulunmamaktadır. İmtiyaz süresinin 21 yıl olduğu dikkate alındığında karşımıza 100 milyar doları aşkın kar potansiyeli çıkmaktadır. Tüm bu değerler dikkate alındığında bu satış Türk Telekom'u haraç-mezat satmak değil midir? Bu ihalede şaibe, kayırmacılık ve hukuk dışı uygulamaların olduğuna dair şüphelerimiz vardır. Türk Telekom üzerinde büyük oyunlar oynanmıştır. Hortumları kestiğini iddia edip, boru hattı döşeyenlerden Türk halkı günü gelince hesabını soracaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber