Kilo almanın ilk nedeni yapay tatlandırıcılar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 11:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yemekle aranıza hiçbir şey girmesin

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Mehmet Öz, çağımızın en büyük sorunlarından biri olan şişmanlığı, kilo aldıran alışkanlıklarımızı, fazla kilolardan kurtulma yollarını, özel kilo verme tariflerini AKŞAM'a açıkladı

Gülay ÜSERBAY

Niçin şişmanlıyoruz Nasıl zayıflayabiliriz

2011 yılında Time Dergisi'ne kapak olan 8'inci Türk unvanına sahip, iki Emmy ödüllü, dünyaca ünlü kalp cerrahı ve Dr.Öz Show'un yaratıcısı Prof. Dr. Mehmet Öz her yıl olduğu gibi bu yıl da AKŞAM okurlarının merak ettiği soruları yanıtlıyor.

Bu yılın teması, kilo problemleri ve sağlıklı kilo verme yöntemleri.

İşte Prof. Dr. Öz'ün Gülay Üserbay'ın sorularına verdiği yanıtlar:

- Kilo almamıza neden olan 5 yeme alışkanlığı nelerdir?

- Yağı Azaltılmış Ürün Meraklısıysanız: Birçok insanın fark edemediği şey şu ki; 'yağsız' demek, kalorisi düşük demek değil. Yağsız ürünlerdeki azalan tadı yerine getirmek için üreticiler bu ürünlere daha çok şeker, un ve kıvam artırıcı maddeler ekleyerek kalorisinin daha da artmasına neden olurlar. Bu gıdalardaki yağlar çabucak sindirilen ve kanda hızlıca emilen düşük performanslı beyaz karbonhidratlarla yer değiştirir. Bu da klasik şekerin yükselip düşmesine ve acıkmaya neden olur. Yapılan son araştırmalara göre insanlar düşük yağlı gıdaları, normalde yediklerinden daha fazla yemelerine neden olan ürünler olarak gösteriyor; tabi, düşük yağlı gıdaların normal olanlardan daha az kalori içermediklerinden habersiz bir şekilde...

- Başkalarıyla yiyorsanız: Başka insanlarla yemek yediğinizde ne kadar yediğinizin kontrolünü kaybettiğinizi gösteriyor. Örneğin, sadece bir kişiyle yemek yiyorsanız normalde yediğinizden % 35 daha fazla yemeye meyilli olursunuz. 4 kişiyle birlikte yiyorsanız, tüketim oranınız % 75 artıyor. 7 ve fazla kişiden oluşan bir grupla yediğinizde ise yalnız başınıza yediğinizden % 96 daha fazla yersiniz.

- Çoklu görev öğünü: Çoklu görev öğünü, yemek yerken televizyon izlemek, okumak, bilgisayarda çalışmak veya yemek yerken araba kullanmak (bu aynı zamanda tehlikeli de) gibi başka şeylerle uğraşmanız demektir. Bu alışkanlıklar, odağı yediğiniz yemekten ayırarak farkında olmadan daha çok yemenize neden olur.

- Direk paketin içinden yiyorsanız: 'Paketten ağza' yeme şekli tam bir faciaya yol açabilir çünkü bu şekilde uygun porsiyon miktarını ayarlamak mümkün değildir. Dipsiz bir kuyu gibi görünen paketin içinden yediğinizde, tam olarak ne kadar yediğinizin farkına varamazsınız.

- Yapay tatlandırıcılar: Ortalama bir Amerikalı, yılda yaklaşık 10 kilo tatlandırıcı kullanıyor. Gerçek şu ki; bu alışkanlık daha çok kilo alınmasına neden olur.

Kilo verdiren 3 mucize öneri

1-Güne bu karışımla başlayın

Bu karışım hem lezzetli, hem de metabolizma hızlandırıcı bir kahvaltılık. Bu karışım süzme yoğurt, muz, çilek, tatlandırılmamış hindistan cevizi, çekilmiş keten tohumu, ve benim gizli malzemelerinden biri; matcha yeşil çay tozu (pudrası). Bu karışımı yedikten sonra güne yağsız protein ve iyi yağlarla başlamış olacaksınız. Üstelik hem Japonya hem de Güney Amerika'da sağlığa olan yararlarından dolayı takdir edilen matcha yeşil çayın metabolizma hızlandıran özelliğinden faydalanmış olacaksınız.

2- Kalori alımını sabit tutmayın

İstikrarlı bir şekilde rejiminize devam ediyor olabilirsiniz ancak her gün aynı miktarda kalori almak kilonuzun aynı yerde kalmasına neden olabilir. Örneğin, vücudunuz kendini günde 1200 kaloriye alıştırır ve zayıflamayı durdurur. Kilo vermeye devam etmek için, aldığınız kalori miktarını çeşitlendirin. Örneğin; bir gün 1200 kalori alın, ertesi gün bu miktarı 1000'e düşürün ve sonraki gün de 1100 kalori alın. Bu şekilde devam ederseniz vücudunuz kendini alıştırmak için daha fazla enerji harcayacaktır ve bu da daha fazla kilo vermenizi tetikleyebilir.

3-Suyu 'yiyin'

Yapılan son bir araştırma, su içeren yiyecekleri tüketen kadınların ilk 6 ayda düşük yağ diyeti uygulayan kadınlardan % 33 daha çok kilo verdiğini gösterdi. Hem su açısından zengin hem de besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin. Kavun gibi meyveler ve kereviz, yeşil marul gibi sebzeler bol miktarda su ve vitamin içerir. Düşük sodyumlu et suyundan yapılan çorbalar da iyi bir seçenek olabilir. Bol su içeren besinleri tüketerek aslında hem daha çok yiyecek tüketmiş hem de aynı zamanda kaloriyi azaltmış olursunuz.

Tatlandırıcılar büyük tehdit

Araştırmalara göre yapay tatlandırıcılar vücudun açlığı kontrol eden düzenleyici sistemini bozuyor. Her yemek yiyişinizde vücudunuz kalori bekler ama sıfır kalorili tatlandırıcıları kullandığınız zaman beklediği kalorileri alamaz. Daha çok yeme ihtiyacı duyarsınız ve tok hissedemezsiniz. Ayrıca, yapay tatlandırıcılar doğal şekerlerden 7000 kat daha tatlıdırlar ve bu da tat alma organlarının hassasiyetini azaltabilir.

Yaygın olarak kullanılan tatlandırıcı şekerlerin dışında, yapay tatlandırıcılar çoğunlukla kahvaltılık gevrekler, vitaminler, soslar ve hatta bebek mamaları gibi diyet ürün olarak sunulmayan her gün kullandığımız gıdalarda gizleniyor. Suni maddelerden kaçınmak için gıda etiketlerinde aşağıdaki anahtar kelimeleri arayın:

l Sakarin

l Aspartam

l Sukraloz

l Neotame (hazır kurabiyeler gibi ürünlerde kullanılır)

l Asesulfam (gazlı diyet içeceklerde bulunur)

Kurtulmak için:

l Günde iki paketten fazla (iki küçük paket toz haline tatlandırıcı veya bir diyet kola) yapay tatlandırıcı kullanmayın.

l Tercih ettiğiniz yarım çay kaşığı tatlandırıcıyla bir çay kaşığı ham şekeri karıştırmayı deneyin. Daha sonra kendinizi yapay tatlandırıcılardan uzak tutmaya çalışın.

l Bal veya agave gibi doğal alternatifleri deneyin. Düşük glisemik endekse sahip ve bir çay kaşığı yalnızca 10 kalori olan hindistan cevizi şurubunu da deneyebilirsiniz. Aynı zamanda B vitaminleri, potasyum ve amino asit de içerir. Bütün bu seçenekler oldukça tatlı olduğundan çok fazla kullanmaya ihtiyaç duymayacaksınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber