Türkiye'de karasal yayıncılıkta yeni dönem

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye kararsal yayıncılıkta analog sistem yerine sayısal sisteme geçiyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, kısa süre içinde deneme yayınlarının başlayacağını ve 2015 yılında Avrupa ile aynı anda yeni sisteme geçileceğini ifade etti.

Türkiye, radyo ve televizyon yayıncılığı teknolojinde büyük bir dönüşüm anlamına gelen 'karasal sayısal' yayıncılığa geçiyor. Bu kapsamda Televizyon Yayıncıları Derneği üyesi ulusal televizyon kanalları tarafından verici tesisi ve işletim şirketi Anten A.Ş. kuruldu. Şirketin kurulmasıyla RTÜK tarafından karasal sayısal deneme yayını için tahsis edilen frekanslar üzerinden, İstanbul öncelikli olmak üzere deneme yayınına başlanıyor. Karasal yayıncılıkta en son teknolojisi olarak kabul edilen sayısal sistemde Türkiye DVBT-2 standardını, sıkıştırma sistemi olarak ise MPEG 4 formatını kullanacak.

Yeni gelişme ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun Avrupa birliği süreci içinde olan Türkiye'nin sayısal yayıncılığın dışında kalmasının düşünülemeyeceğini ifade etti. Yeni sisteme geçiş öncesi bir takım hazırlıkların yapılması gerektiğini belirten Dursun, "Bir takım çalışmalar yaptık. Öncelikle karasal sayısal yayın standardının belirlenmesi gerekiyordu. Biz bu çerçevede bir taraftan DVBT-2 standardını kabul ettik diğer taraftan sıkıştırma sistemi olarak MPEG 4 standardını benimsemiş bulunuyoruz. Yayın kuruluşlarının da bundan sonra sayısal yayıncılığa yönelik hazırlıklar yaparken bu standartların benimsenmiş olduğunu dikkate almaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Değişimin en önemli yanının izleyicilerin yeni sayısal yayınları alabilecek nitelikte televizyonlara sahip olması olduğunun altını çizen Dursun, "Bundan sonra Türkiye'de yapılacak olan sayısal yayınları alabilecek niteliklere sahip olan televizyonlar alınabilecek. Tüketici bir televizyon almak istediğinde hangi televizyonun sayısal yayınları alabilecek nitelikte olduğunu öğrenmesi gerekiyor bunun için bir test merkezi kurulacak. Bu nitelikteki televizyonların önüne özel bir logo koymayı düşünüyoruz. Bu logoyu taşıyan televizyonların Türkiye'de yapılacak sayısal televizyon yayınlarını alabilecek nitelikte olduğu ortaya çıkacak." dedi.

Mevcut televizyonların tümünün yenilenmesinin mümkün olmadığının farkında olduklarını ifade eden Dursun, mevcut televizyonları sayısal yayını alabilecek niteliğe dönüştürecek 'setüstü' olarak tabir edilen cihazların izleyicilere sunulacağını söyledi.

İstanbul'da karasal yayın denemelerine 25. kanalda başlanacağını belirten Dursun, "İki yıllık analog ve sayısal yayından sonra 2015 yılında Avrupa ile aynı anda bizde bu sisteme geçmiş olacağız." diye konuştu.

Sürecin sağlıklı işleyebilmesi için 3 aktörün katkısı olması gerektiğini ifade eden Dursun, bu aktörleri RTÜK, yayıncılar ve izleyiciler olarak sıraladı.

Basın toplantısında ayrıca karasal sayısal yayına geçilmesiyle yayınların daha yüksek görüntü ve ses kalitesine sahip olacağı ve kapasite darlığı nedeniyle izlenemeyen kanalların izlenebilir hale geleceği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber