Sicilini İsteyen Memura Soruşturma Açılamaz

İş bilmeyen, mevzuattan habersiz, gelişmeleri takip etmeyen kişilerin yönetici olarak atanmasının sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bugün sitemizde yer alan habere göre Emniyet Genel Müdürlüğü, hiyerarşik yapıya uymadan sicil isteyen memurlar hakkında disiplin soruşturması başlatmıştır. Bu uygulamayı İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da doğrulamıştır. Ancak bu konuda yapılacak tüm işlemler yanlıştır. Yanlış olmakla kalmayıp, uygulamanın takip edilmemesi açısından Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri açısından bir skandaldır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şu hususu soruşturma açan yöneticilerin dikkatine sunuyoruz: Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmelik bir Bakanlar Kurulu Kararıdır.Bu yönetmeliğin 25'inci maddesinde
"Kurul kararları
Madde 25- Kurul; bilgi edinme başvurusuyla ilgili olarak yapılacak itirazlar üzerine, Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplere dayanılarak verilen kararları inceler ve karara bağlar; kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar verir.
Kurul, bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin hususları düzenlemeye yetkilidir" hükmü yer almaktadır.

Yani bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin hususları düzenlemeye Başbakanlıkta kurulu bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu yetkilidir. Peki bu Kurul ne karar vermiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğünün kurul ilke kararlarını takip etmediği ortadır. Konuya ilişkin kurul kararı daha önce de sitemizde yayımlanmıştır. 29.04.2005 tarihinde sitemizde yayımlanan ilke kararı aşağıda yer almaktadır.

T.C.
BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULU

İlke Kararı Tarihi : 06/04/2005
İlke Kararı Sayısı : 2005/4

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında kurumlarına bilgi edinme başvurusunda bulunan devlet memurlarının başvurularını? Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkındaki Yönetmelik? hükümlerine göre hiyerarşik silsile yolu ile yapmaları gerekip gerekmediği hususunda uygulamada tereddüde düşülmüş olduğu görüldüğünden 4982 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca Kurulumuzca;

Bilgi Edinme Hakkı Kanununun bireysel bir hak olan bilgi edinme hakkının kullanılmasını düzenlemesi ve Kanunun 6 ncı maddesinde bilgi edinme başvuruları için devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulünün belirtilmiş olması nedeniyle devlet memurları için Kanunda düzenlenen dışında başka bir başvuru usulünün kabul edilmesinin mümkün olmadığına, devlet memurlarının yaptığı bilgi edinme başvurularında da 4982 sayılı kanunun 6 ncı maddesinde belirlenen başvuru usulünün uygulanması gerektiğine oybirliğiyle karar verilmiştir.

SORUŞTURMA BAŞLATILAN MEMUR ARKADAŞLARA ÖNERİLER

Disiplin soruşturması kapsamında ilgililer hakkında savunma yapmaları istenecektir. Bu savunmalarda yukarıda yer alan çerçevede ve kurul kararının da eklenerek savunma yapılması yerinde olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber