Aksaray teşvikli yatırımlarla kalkındı

Teşvik uygulaması ile birlikte yatırımcıların ilgi odağı olan Aksaray'da fabrika sayısı 6 kat, istihdam edilen işçi sayısı da yaklaşık 8 kat arttı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) parsellerin tamamı dolarken, genişleme bölgesindeki doluluk oranı da yüzde 75'e ulaşınca, yatırım taleplerini karşılayabilmek için ikinci genişleme bölgesi için çalışmalara başlandı.

1989 yılına kadar nüfusu kendisinden daha az olmasına rağmen Niğde'ye bağlı bir ilçe olan Aksaray, bu tarihte uzun yıllar özlemle beklediği il olma hayaline kavuşarak, 68 numaralı plakanın sahibi oldu. Ancak il olmasına karşın ekonomik anlamda istediği sıçramayı yapamayan Aksaray'ın imdadına 5084 sayılı Yatırım ve Teşvik Kanunu yetişti.

2004 yılından itibaren teşvik uygulamasından yararlanmaya başlayan Aksaray, coğrafi konumunun yanı sıra yatırımcılara sunulan sayısız avantajlar sayesinde girişimcilerin ilgi odağı oldu. E-90 karayolunun geçtiği Ankara ile Adana'nın ortasında yer alan Aksaray, Mersin Limanı'na yakınlığı ve OSB'deki düşük altyapı gideriyle teşvik alan diğer iller arasından sıyrılarak ön plana çıktı. Tarıma dayalı sanayi yatırımları için de önemli avantajlar taşıyan şehir, 8 yıl içinde çok sayıda yatırım aldı.

Daha önce 22 fabrikanın kurulu olduğu OSB'de teşvik yasasından sonra bu sayı 6 kat artarak bugün itibariyle 132'ye, istihdam edilen işçi sayısı ise yaklaşık 8 kat artarak 765'den 5 bin 800'e çıktı.

290 hektar olan OSB'ye, tüm parseller yeni yatırımlarla dolunca 373 hektarlık genişleme alanı ilave edildi. Çok geçmeden bu alanın da yüzde 75'inin parsel bazında dolması üzerine 500 hektarlık ikinci genişleme alanını oluşturmak için çalışmalar başlatıldı.

-Aksaray yatırım teşvikinde model il oldu-

OSB Müdürü İsmet Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım konusunda Aksaray'ın sağladığı avantajlarla teşvik sistemi için çok önemli bir model oluşturduğunu söyledi.

Mersin Limanı'na 240 kilometre mesafede bulunan Aksaray OSB'nin çevre iller içinde en düşük altyapı maliyetine sahip il olması nedeniyle ilgi çektiğini ifade eden Çağlar, "Çalışmaları süren uluslararası nitelikteki Çukurova Bölgesel Havaalanı'na da yakınız. Aksaray yatırımcı için güvenli bir bölge. Gelen arsa tahsisi taleplerini değerlendirmek için OSB yönetimi olarak ayda 2-3 kez toplanıyoruz" diye konuştu.

OSB'de teşvik uygulamasından önce doluluk oranının yüzde 19 olduğunu, bu rakamın şimdi yüzde 88'e çıktığını dile getiren Çağlar, şunları kaydetti:

"OSB toplamda 663 hektar alana sahip. Mevcut OSB'deki 160 parselin tamamı dolu. Genişleme alanında 140 parsel var ve bunun da yüzde 75'i dolu. Bugüne kadar tahsisi yapılan parsel sayısı 265. İskan ruhsatı verilen fabrika sayısı 147, bunlardan 12'sinin ruhsatı 2012 yılında verildi. Üretime geçen fabrika sayısı 132, temeli atılan ve yapımına devam edilen fabrika sayısı ise 46. Halihazırda 67 fabrikanın proje çalışması da devam ediyor."

Bir süre önce açıklanan yeni teşvik sisteminin Aksaray'a olan yatırımcı ilgisini daha da artıracağını vurgulayan Çağlar, bu nedenle OSB'de çalışmalarına başladıkları 500 hektarlık ikinci genişleme bölgesini bir an önce hayata geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Ersin Altınsoy / Adem Koçak

Yayıncı: Metin Bolat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber