Kürtçe öğretmenlik için, 3 günde 300 aday başvuru yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni eğitim sisteminde Kürtçenin seçmeli ders olarak ilan edilmesinin ardından, aday öğretmenler yetiştirmesi için görevlendirilen Mardin Artuklu Üniversitesi'nde çalışmalar sürüyor. 2012-2013 öğretim yılında 500 tezsiz yüksek lisans öğrencisi almak için ilan veren üniversiteye 3 günde 300 aday başvuru yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 5. sınıftan itibaren verilecek Kürtçe seçmeli eğitim dersi için Mardin Artuklu Üniversitesi, ilk defa geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, bölgedeki Kürt yazarların yanısıra üniversitede eğitim veren Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenleri ile bu alanda yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler katıldı. Kürtçe seçmeli ders için eğitim verecek öğretmenleri yetiştirmek için açtıkları 500 kişilik tezsiz yüksek lisans programına, üç günde 300 adayın başvurduğunu kaydeden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Kadri Yıldırım, kontenjanın çok üzerinde başvuru beklediklerini anlattı.

Toplantıda konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Kadri Yıldırım, Kürtçe seçmeli dersle ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendilerine, ders kitaplarının hazırlanması konusunda görev verdiğini söyledi. Üniversite olarak, Kürtçenin ortaöğretim kurumlarında ders olarak okutulması yönünde daha önce Bakanlık yetkilileri ile bilgi alışverişinde bulunduklarını anlatan Yıldırım, Türkiye'de Kürtçenin akademik alandaki bütün gelişmelerinin ilk defa kendi üniversitelerinde gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bünyesinde açılacak tezsiz yüksek lisans programına 500 öğrenci alınacak. 1 yıl süreli programdan mezun olacak adaylar, Kürtçe öğretmeni olarak atanacak. Yüksek lisans programına, eğitim fakültelerinin Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmenliği mezunları ile fen edebiyat fakültelerinin Türk dili ve edebiyatı ile çağdaş Türk lehçeleri bölümleri mezunları başvurabilecek. Adaylarda, ALES sözel puanından en az 55 puan alma, lisans not ortalamasının en az 60 olması ve Kürtçenin Kurmanci veya Zazaki lehçelerinden birini bilme şartı aranacak. Eğitim, bu iki lehçeden sınıflarda karma olarak yapılacak. Söz konusu programa başvurular 27 Temmuz'da sona erecek, kesin kayıtlar 6-31 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber