Almanya'daki sünnet yasağına, Türkiye'deki yerleşik yabancılardan tepki

Almanya'nın sünnet yasağına, Türkiye'deki yerleşik yabancılar tepki gösterdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerleşik yabancılar "İnanç özgürlüğü ve değerlerine yasak getirilemez." Dedi.

Antalya Türk-İngiliz Dostluk ve Kültür Birliği Başkanı Grant Maxweel, Almanya Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünnet yasağıyla ilgili verdiği kararın Avrupa'nın özgürlük kararıyla bağdaşmadığını söyledi. Müslüman ve Musevilerde yaygın olan erkek çocukları sünnet ettirme geleneğinin ilk önce inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Maxweel, yasağın yanlış anlaşılmadan ibaret olduğuna inandığını ve mahkemenin verdiği kararın kısa sürede düzeltileceğine inandığını kaydetti. Maxweel, "Sünnet, Müslümanlar ve Museviler için bir inanç değeridir. Bir olaydan genelleme yapamayız. Her toplumun inanç değerlerine ve yaşam biçimine saygı duymalıyız. Sünnet yasağının eksik bilgilenme ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığına inanıyorum. Avrupa'nın özgürlükçü hayat tarzını bağlamaz." diye konuştu.

7 yıldır Side'de yerleşik yaşayan Alman Robert Ferrari, bu tür ferdi olayların genellendirilmemesi gerektiğini söyledi. Müslüman ve Museviler ailelerin erkek çocuklarını sünnet ettirme olayının yeni bir olay olmadığını ve tüm Avrupa'da bilindiğini belirten Ferrari, olayın inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini inanç değerlerini de hiç bir mahkemenin yasaklanamayacağını ifade etti.

Antalya Türk-Rus Kültür Birliği Dostluk Grubu Başkanı ve turizmci Andrey Baranov, Almanya'da yerel bir mahkemenin sünnet yasağını anlamsız ve komik bulduğunu söyledi. Baranov, "Müslüman olduğum için sünnet oldum. İnanç özgürlüğüne hiç bir mahkeme yasak getiremez." dedi.

MASADER:SÜNNET İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİ

Sünnetin mahkeme kararlarından özgürlükler Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, Almanya'daki sünnet yasağının ilmi, dini özgürlük ve insan haklarını bakımından üzüntü verici olduğunu belirtti. Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünnet yasağıyla ilgili kararın özgürlükler ülkesi Almanya'ya yakışmadığını belirten Canan, sünnetin inanç değerleri dışında tıbbi olarak penis derisi daralmasında cerrahi operasyonu şart olduğunu söyledi.

Türkiye'de sünneti, Sağlık Bakanlığı yetkisine göre çocuk doktorları, plastik cerrahi, üroloji uzmanları ve genel cerrahi uzmanlarının yaptığını belirten Canan, Manavgat'ta yerleşik yabancı Hıristiyan çocuklarına da penisi derisi daralması sonucu sağlık açısından anne ve babanın rızasıyla sünnet yaptıklarını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre sünnet olan kişilerde penis kanserine yakalanma riskinin yüzde 70 oranında düşük olduğunu belirten Canan, buna bağlı olarak sünnetli erkekle ilişkiye bağlı olarak rahim kanserine yakalanma oranının yüzde 80 oranında düşük olduğunu ifade etti. Sünnetin basit bir cerrahi işlem olduğunun altını çizen Canan, Köln Eyalet Mahkemesi'nin verdiği art niyetli kararın tıbbı etik kurallarına ve tıbbı bilirkişi raporuyla uzaktan yakından bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Canan, çocuklarda sünnetin doğumdan belirli bir süre ile 6-9 yaş arasında yapılmasının tavsiye edildiğini söyledi. 6 yaş altı çocuklarda sünnetin genelde kavrayamadıkları için vücutlarında organ eksikliği psikoloji olabileceği düşüncesiyle tavsiye edilmediğini belirten Canan, son yıllarda ağrısız sünnetle artık çocuklarda sünnet olma korkusunun büyük oranda yenildiğini, çocukların istedikleri yaşta ameliyat olmasında her hangi bir sakıncasının olmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber