YÖK'e yetki tırpanı

Haber Giriş : 21 Temmuz 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, meslek liselerinin katsayı sorunu ile üniversitelerdeki türban konusunda YÖK'ün yetkilerini sınırlandıracak Anayasa değişikliğinin 'paket' olarak Meclis gündemine getirileceğini, Meclis'in eylül ortasında bu amaçla olağanüstü toplanabileceğini açıkladı. Şahin, "Açılış 15 Eylül gibi olabilir" dedi.

Hükümet ile üniversiteler ve yargı arasında yaşanan gerilim AKP'de Anayasa değişikliği çalışmalarına hız verdi. YÖK'ün üniversitelerdeki türban yasağını yumuşatmaması ve meslek liselilerin üniversiteye girişlerinde uyguladığı katsayıyı kaldırmak yerine düşürmesi karşısında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in YÖK'ün yetkilerine müdahale edileceği açıklaması bu çalışmaların çerçevesini çizdi.

YÖK'ün yetkilerinin bir bölümünün Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu'na aktarılmasını öngören çalışmalar pazartesi günü Bakanlar Kurulu gündemine taşınacak. Ardından konu AKP Genel Merkez Yönetimi'nde tartışılarak karara bağlanacak.

Kuzu'nun önergeleri esas alınacak
Anayasa değişikliği çalışmalarında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun hazırladığı öneriler esas alındı. Değişiklik paketinin özünü Kuzu'nun çalışması oluştururken, AKP grup yönetimi YÖK ile ilgili alternatifli çalışmalar hazırladı. Yargı kurumlarına Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bileşiminin yeniden düzenlenmesi ve adalet bakanının kurul üyeliğinden çıkarılması yönündeki önerilerinin dikkate alınacağı sözünü veren hükümet, çalışmalara bunu da dahil etti. Şahin, Radikal'in sorularını yanıtlarken şu mesajları verdi:

15 Eylül'de toplantı: Anayasa değişikliği TBMM'nin yeni yasama döneminde gündeme gelecektir. TBMM 15 Eyül'de yeniden olağanüstü açılabilir. Anayasa değişikliği konusu hükümet meselesi değil, bir parlamento meselesi esasen. Ama biz bu konuda pasif kalmayacağız. Anayasa'nın değişmesi gereken maddeleri için önerilerimiz olacaktır.

YÖK yük olmayacak: Değişiklik bir paket halinde olacaktır ve bunun içinde YÖK konusu da yer alacaktır. Vatandaşımız bugün bize 'YÖK, yük oldu. Bir şey yapmayacak mısınız?' diye soruyor. Bu değerlendirmeden üzüntü duyuyorum. YÖK Başkanımızın, üniversitelerin vatandaşa böyle bir intiba vermemesi gerekirdi. YÖK, yük olmamalıydı. Bu durum mutlaka, siyaset kurumunu zorlayacaktır. YÖK'le ilgili Anayasa değişikliği kaçınılmazdır.

Memurlara toplusözleşme hakkının tanınması: Anayasa değişikliği yapılmadan yasalarla memurlara toplusözleşme imkânı veremiyorsunuz. Bu alanda bir değişiklik şart. Zaten AB, toplusözleşmede işçi-memur ayrımı kabul etmiyor.

Hâkimler: Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşumu konusunda öneriler var. Bu öneriler dikkate alınmalı diye düşünüyorum. Geçmiş dönemlerde üzerinde mutabık kaldığımız değişiklikler vardı. Onlardan yararlanılabilir. Bir de, milletvekili dokunulmazlığı ve bakanların yargılanmasını düzenleyen Meclis soruşturması ile ilgili konuların da bu pakette dikkate alınmasından yanayım.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber