Sezer'in atadığı üye 'hülleci'

Haber Giriş : 21 Temmuz 2005 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne atadığı Serruh Kaleli, CHP ve SHP'den istifa eden milletvekillerinin DSP'ye katılması için "hülle" olarak kurulan Solda Katılım Partisi'nin Genel Başkanı'ydı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan avukat Serruh Kaleli'nin, "hülle partisi" genel başkanı olduğu çıktı.

Sezer, Anayasa Mahkemesi üyeliğine önce Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'u atamış, ancak Özok, CHP'li olduğunun ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler üzerine görevi kabul etmemişti. Atamayı iki gün öncesine kadar bekleten Sezer, önceki gün bu göreve Serruh Kaleli'yi getirdi. Ancak Serruh Kaleli'nin, daha önce de, CHP ve SHP'den ayrılan milletvekillerinin DSP'ye katılımı için 26 Eylül 1994'te kurulan "Solda Katılım Partisi"nin genel başkanı olduğu ortaya çıktı. Solda Katılım Partisi, katılımların ardından 3 gün sonra 29 Eylül 1994 tarihinde DSP ile birleşerek varlığını sona erdirmişti.

DSP üyeliği önceki gün bitti

Serruh Kaleli'nin, bir dönem DSP Merkez Disiplin Kurulu üyeliği yaptığı da ortaya çıktı. Kaleli, DSP üyeliğini de, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandığı gün iptal ettirdi.

Ak Parti'den tepki

Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa Mahkemesi üyeliğine DSP'li bir ismi ataması AK Parti'de tepkilere neden oldu. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, "Anayasa Mahkemesi, yasaların Anayasa'ya uygun olduğu denetlemektedir. Üyelerinin bütün siyasi partilere eşit uzaklıkta olması gerekir. Daha önce bir partinin hem de genel merkezinde görev yapmış bir ismin mahkeme üyeliğine atanmış olması doğru değildir"dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ali Bulut ise "Cumhurbaşkanı hükümet her seferinde kadrolaşma yapmakla suçlamaktadır. Ancak, Anayasa Mahkemesi üyeliklerine yapılan atamalar asıl kadrolaşmayı kimin yaptığını göstermektedir. Anayasa Mahkemesi üyeliğine önce CHP'li şimdi de DSP'li bir ismin atanması bunun açık göstergesidir" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber