Gülün bir günlük yolculuğu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Ajansı ekibi, dünya gül üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, gül hasadı yapan üreticilerin bir gününü görüntüledi.

ISPARTA - Durmuş Genç

Anadolu Ajansı ekibi, dünya gül üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, gül hasadı yapan üreticilerin bir gününü görüntüledi.

Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888 yılında Bulgaristan'ın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği ve Isparta topraklarıyla buluşturduğu gül fidanı, bugün dünya parfüm devlerine hammadde kaynağı oluyor. Haziran ayında çiçeklenen ve yağ üretimine uygun tek gül olan Isparta gülü, güçlü kokusuyla parfüm devlerinin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Güneykent beldesinde gül hasadı yapan üreticiler güneş yüzünü göstermeden önce aileleriyle bahçelerine doğru yola koyuluyor. Güllerin eşsiz kokusu arasında bahçelerine ulaşan üreticiler, günün ilk ışıklarıyla gül toplamaya başlıyor.

Öğle vaktine kadar toplanan güller daha sonra ''pat pat'' diye tabir edilen tarım araçlarına yüklenerek fabrikalara teslim ediliyor ve aynı gün işlenerek gül yağına dönüştürülüyor. Bazı üreticiler ise evlerinin yanına kurdukları bölümlerde talep üzerine güllerini geleneksel yöntemlerle gül imbiklerinde kaynatarak gül yağı elde ediyor. Beldede ''kara kazan'' diye tabir edilen imbiklerde geleneksel usullerle hazırlanan gül yağı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber