Van depremini araştırıp kitap olarak yayınladı

VAN'da meydana gelen yıkıcı 2 deprem ardından araştırma yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Mustafa Toker, bu araştırmasını kitap haline getirdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yrd.Doç.Dr. Toker, 130 sayfalık kitabında Van'da 23 Ekim 2011'deki Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremden sonra 180 gün içinde meydana gelen 6 bin depremin sismolojik ve sismotektonik (depremin gelişim süreci) modellenmesini yaptı, 2004 yılında Van Gölü'nde başlayan uluslararası Paleo Van araştırmasının verilerinden de yararlandı. Yrd.Doç.Dr. Toker, ayrıca Anadolu Üniversitesi, Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırmaları Enstitüsü'nden teknik destek aldı.

YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Toker, Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım 2011'deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Van Gölü Havzası'nın Tektonik ve Sismolojik Özellikleri araştırmasını yaptı. YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Toker, araştırmaları ve sonuçları kitaba çevirdi. Van depremi sonrası faklı bir araştırma yürüttüğünü belirten Yrd.Doç.Dr. Toker, araştırmasında deprem oluşumları ile ilgili eğitici ve öğretici grafiklere yer verdiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Toker, şöyle dedi:

"180 gün içinde meydana gelen 6 bin depremi inceleyip modelleme yaptım. Araştırmamda Kandilli Rasathanesi tarafından sürekli yerinde kaydedilen sismogram verilerle, hem yeni haritalar oluşturdum, hem de depremlerin monitörlenmesi ve grafikler halinde kayıt altına alınmasını gerçekleştirdim. Bu konuda Anadolu Üniversitesi, Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırmaları Enstitüsü'nden de teknik destek aldım. Ayrıca 2004 yılında başlayan ve Van Gölü'nde yürütülen uluslararası Paleo-Van projesi bilgilerinden de yararlandım. Deprem dağılım haritalarını, tektonik ve deformasyon haritaları üzerine işleyerek depremlerin gelişim süreci, oluşumu ve etkileri ile ilgili doğruya çok yakın sismojenik ve sismotektonik sonuçlar elde ettim. Kitabımda depremleri, aktif volkanizma ve Van Gölü'nün volkanik evrim süreci, sismotektonik aktivite ve deprem potansiyeli, Van Gölü Depremlerinin Jeofiziği ve Kıta içi ince kabuk deformasyonu gibi ana başlıklar altında topladım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber