Bakan Şahin: Bizim baklavalar şişmanlatmıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sultanahmet Meydanı'nda Tarihi Yarımada Baklava Festivali ve 7. Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması'nın açılışına katıldı.Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) işbirliğiyle düzenlenen ''Tarihi Yarımada Baklava Festivali''nin açılışında konuşan Bakan Şahin, Osmanlı'nın zenginliğinin alametini gösteren en önemli unsurun Osmanlı mutfağı, buradaki en önemli ürünün de baklava olduğunu belirtti.

Gaziantep'in baklavanın başkenti olarak anıldığını anımsatan Şahin, baklavanın tahıldan, topraktan, buğdaydan tatlıya dönüştüğünü, bunun başka bir ülkede olmadığını, yurt dışına gittiklerinde genelde süt ürünleri ile ilgili tatlı zenginliğinin karşılarına çıktığını söyledi.

Bir dilim baklavanın içerisinde önemli bir emek ve alın teri bulunduğunu, güzel lezzetin ortaya çıkması için burada her şeyin birinci sınıf olması gerektiğini kaydeden Şahin, ''Yurt dışına çıkıyorsunuz, bizim baklavaya Yunanlılar sahip çıkıyor. Yunan mutfağı diye gidiyorsunuz, Antep mutfağı... Olmaz böyle şey, biz kendi mutfağımıza sahip çıkacağız, Türk mutfağına sahip çıkacağız'' dedi.

Fatma Şahin, ''İddia ile söylediğimiz bir şey var ki; bizim baklavalar şişmanlatmıyor. Bu lezzeti koyabilmeniz için en ince yufkayı açmanız lazım, en az şekeri, en kaliteli yağı koymanız gerekiyor. Dolayısıyla en iyi lezzeti en az kalori ile buluşturmanın yolu da yine Gaziantep baklavalarından geçiyor'' diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Şahin, milli baklavanın Türk mutfağına ait olduğunu bütün dünyaya göstermek ve başka ülkelerin baklavaya sahip çıkmalarının önüne geçmek gerektiğini belirtti.

Şahin, başka bir soruya karşılık, ''İddia ile söylüyorum; yufkanın inceliğinden, şeker ayarından, yağın kalitesinden dolayı başka bir baklava ile Gaziantep baklavasını kıyasladığınızda daha az kalorisi var'' şeklinde konuştu.

Kendisinin baklava yapıp yapmadığının sorulması üzerine ise Şahin, baklava yapmanın kolay bir iş olmadığını, püf noktalarını öğrenmeye çalıştığını vurguladı.

-Yer fıstığından baklava-

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah da bu ile atandığından beri Osmaniye'de yetiştirilen yer fıstığından baklava imal ettirmeye başladıklarını belirterek, ''Benim istediğim baklava stantlarında 3. bir çeşidimizin olması. Orta direğe hitap edeceğimiz bir baklava çeşidi'' dedi.

Türkiye'nin yer fıstığının yüzde 45'inin Osmaniye'de üretildiğine işaret eden Cerrah, Türkiye'de baklava çeşitlerinin arasına Osmaniye yer fıstıklı baklavanın girmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise baklavanın başkentinin Gaziantep olduğunu ve baklavanın artık tescillendiğini belirtti.

Koçer, şunları söyledi:

''Coğrafi işaret olarak AB Komisyonu'na da ilk başvuruyu yaptık. Başvuru süreci devam ediyor. İnşallah yakın zamanda AB'de de baklavanın tescili yapılacak. Baklava Türkiye'nin olacak, başkenti olarak da Gaziantep'in coğrafi tescil işareti olacak.''

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Türkiye'nin marka değerine katkıda bulunacak yegane enstrümanlardan birinin baklava olduğunu ifade ederek, ''Baklava'nın başkenti Gaziantep'tir ama dünyaya tanıtılacağı en güzel yer burasıdır'' diye konuştu.

BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da iyi bir baklavanın kesinlikle elde hazırlanması gerektiğini söyledi.

Baklavanın tarihini anlatan bir kitap ve baklavacıların bir belgesel filmini hazırlama çalışması içinde olduklarını ve bunların yakında piyasaya çıkacağını ifade eden Yıldırım, Gaziantep Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ile Gaziantep'te ana eğitimi baklavacılık olan bir meslek lisesi yaptırmaya karar verdiklerini, okulun yapımına yakın bir gelecekte başlayacaklarını kaydetti.

-''7. Altın Oklava Baklava Yarışması'' -

Festivalde konuşmaların ardından ''7. Altın Oklava Baklava Yarışması'' gerçekleştirildi. Jüri üyeleri 40 ustanın arasından seçilen 4 ustanın yaptığı tatlıları değerlendirdi.

Yarışmada, Gaziantepli usta Uğur Ayger birinci olurken, Bayburtlu Naci Aktaş ikinci, Gaziantepli Hasan Akdoğan üçüncü, Mustafa Kaya da dördüncü oldu.

Birinci Uğur Ayger'in ödülünü takdim eden Bakan Fatma Şahin, ''Uğur bekarmış onu evlendireceğiz. Nikahını da belediye başkanımız kıyıyor'' dedi.

Baklava Festivali ''7. Altın Oklava Baklava Yarışması''nın ardından Mehter Takımı konseri eşliğinde, yeniçerilerden oluşan Baklava Alayı'nın halka ve çevredeki turistlere bir ton baklava dağıtımı ile son buldu.

Törende Mehmet Yakar, baklava için yazdığı türküyü seslendirirken, Gaziantep'te okuyan Tanzanyalı üniversite öğrencisi de doğru baklavanın nasıl yeneceğini uygulamalı olarak gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber