Van Gölü'nün kirletilmesine bakanlık engel oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van depreminden sonra ortaya çıkan molozların Van Gölü kenarına dökülmesinin önüne geçerek, gölün kirlenmesini önledi. Bakanlık, yeni kurulacak atıksu arıtma tesisleri ile Van Gölü'ne deşarj edilen kanalizasyon atıklarının da arıtılmasını sağladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Gölü'nde yaşanan kirliliğin önüne geçmek amacıyla kapasitesi yetmeyen arıtma suyu tesislerinin sayısını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucu İller Bankası'nın Van Merkez için hazırladığı atıksu arıtma tesisi, ilave olarak 2.200 lt/sn arıtabilecek.

Atıksu Arıtma Tesisi Projesi ihale edildi. Arıtma tesisi, azot, fosfor gibi ileri arıtım yapacak şekilde projelendirildi. Bitlis'in Tatvan ve Ahlât atıksu arıtma tesisi işletmeye alınırken, Adilvecaz Atıksu Arıtma Projesi ihale edildi. Van Gevaş, Çiçekli, Edremit, Ünseli, Akdamar, Kocapınar, Gürpınar ve Bitlis Aydınlar ilçelerinin kanalizasyon ve atıksu arıtma tesislerinin en kısa sürede yapılması planlanıyor. Bir diğer atıksu arıtma tesisinin yapılacağı Van Çelebibağı ve Bitlis Ovakışla yapım işlerinin ihale aşamasında olduğu öğrenildi. Ayrıca, Van Erciş'te bulunan 350 lt/sn arıtmakta olan tesislerin kapasitesinin yeterli olmadığı belirlendi. Yeni Atıksu Arıtma Projesi planlanıyor. Yapılacak olan arıtma tesislerinden sonra Türkiye'nin en büyük kapalı havzası olan Van Gölü'nün tekrar eski günlerine dönmesi bekleniyor.

GÖL KENARINA BOŞALTILAN MOLOZLAR ÖZALP YOLUNA TAŞINDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van depreminden sonra ortaya çıkan molozların Van Gölü kenarına dökülmesinin de önüne geçti. Bakanlık, komisyon kararıyla hafriyatın Özalp yolu kenarına boşaltılmasını sağlayarak Van Gölü'nde yaşanacak kirliliğin bertarafını sağladı. Ayrıca, Van bölgesinde bulunan ve aktif olmayan atıksu arıtma tesislerin ise en kısa sürede hayata geçirileceği bilgisine ulaşıldı.

Bakanlık İş Temrin Planı Genelgesi gereğince; kanalizasyon sistemi bulunmayan veya kanalizasyon sistemi bulunup arıtma tesisi inşa etmeyen belediye başkanlıkları ile organize sanayi bölgesi müdürlüklerine, kanalizasyon sistemi oluşturma ve arıtma tesisi yapımı için iş termin planı hazırladı. Planın şu an onay aşamasında olduğu öğrenildi.

65 TESİS DENETLENDİ, 3 İŞLETMEYE İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ

Diğer yandan, Van Gölü sahil bandında faaliyet gösteren toplam 65 dinlenme tesisi, oteller, günübirlik tesisler, yazlıklar, piknik alanları gibi işletmelerin denetimleri yapıldı. Yapılan denetimlerde 3 işletmeye idari para cezası uygulandı. Bunun yanandı, Van Gölü'ne sıvı atıklarını doğrudan veya dolaylı bir şekilde deşarj eden belediyelere İller Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca araç, gereç ve mali destek sağlanacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber