Metal sektörü iş güvenliğinde sınıfta kaldı

Metal Sanayicileri Sendikası'nın yayımladığı ?MESS Üyelerinde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri' araştırması, sektördeki iş güvenliği zaafiyetini ortaya koydu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Raporu değerlendiren Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkilisi Güler Özkartal, ?Metal sektöründe güvensiz hareketler nedeniyle yaşanan iş kazası oranındaki 1 puanlık artış, sektörde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin hala sağlanamadığının göstergesidir.? dedi.

MESS'in 171 üyesinin katıldığı ve bu iş yerlerinde istihdam edilen mavi ve beyaz yakalı olmak üzere, toplam 134 bin 712 çalışana ait verilerin yer aldığı 2011 yılı ?MESS Üyelerinde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri' araştırması yayımlandı. MESS üyesi iş yerlerindeki iş kazalarında bir önceki yıla göre yaşanan 1 puanlık artışa dikkat çeken Mavi Akademi Yetkilisi Güler Özkartal, bu artışa, MESS üyesi olmayan kayıt dışı işletmelerin iş kazalarını da ekleyince metal sektöründeki iş sağlığı ve güvenliğinin kaygı verici boyutlara ulaştığının altını çizdi.

Bursa'nın, metal sektöründeki 989 iş kazası ile üçüncü olduğu MESS'in 2011 yılı araştırmasında, 6 bin 74 iş kazası yaşandığı ve 12 meslek hastalığı tespit edildiğini belirten Özkartal, ?Araştırmada ayrıca, çalışanların yüzde 4,5'i iş kazasına maruz kalırken, erkek çalışanların yüzde 4,8'i, kadınların ise yüzde 1,1'i iş kazası geçirdiği yer alıyor. Kayıt dışı işletmelerde sigorta yaptırılmadan çalıştırılan ve iş kazasına maruz kalan işçilerin rakamlarının yanı sıra iş yerinde yaşanan iş kazalarının kayıt altına alınmasını istemeyen işverenlerin işletmelerinde yaşanan iş kazalarını da ekleyince bu rakamlar haliyle daha da artarak ciddi boyutlara ulaşıyor.? diye konuştu.

METAL SEKTÖRÜNÜN CAN SİMİDİ YENİ YASA

Geçtiğimiz günlerde yasalaşan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı ile tehlikeli sınıf kapsamındaki metal sektöründe 50 ve üstü işçi çalıştıran iş yerlerinde 6 ay, 50'nin altında işçi çalıştıran iş yerlerinde ise bir yıl içinde yasanın yürürlüğe gireceğini hatırlatan Özkartal, şunları söyledi:

?Yeni yasa ile metal sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyüklüğüne göre iş yerinde, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurulması zorunlu hale gelecek. Bir yıl sonra yürürlüğe girecek yasa, metal sektöründe faaliyet gösteren kayıt dışı işletmelerin kayıt altına alınmasını sağlayacak. Ayrıca, sektörde iş kazalarından dolayı yaşanan olumsuz tablonun önüne geçerek metal sektörünün can simidi olma özelliğini taşıyacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber