Dokunmamış Kumaş ve Nanoteknoloji Merkezi Türkiye'de ilk olacak

Zirve Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği tarafından hazırlanan Avrupa Birliği (AB) destekli proje kapsamında ?Dokunmamış Kumaş ve Nanoteknoloji Araştırma Geliştirme Merkezi' kuruluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez, dokunmamış kumaş ile nanoteknolojik araştırmaların birlikte yapılacağı Türkiye'deki ilk merkez olacak. Başlangıç bütçesi 5 milyon avro olan proje kapsamında, halıcılık sektöründen, savunma sanayine kadar birçok alanda AR-GE çalışmaları gerçekleştirilebilecek.

Kalkınma Bakanlığı ve AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) aracılığıyla hazırlanıp, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunulan proje, AB'den hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında ?Dokunmamış Kumaş ve Nanoteknoloji Araştırma Geliştirme Merkezi', 4 bin metrekare kapalı alana kurulacak. Proje ile ilgili bilgi veren Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Özdemir, ?Projenin bütçesi 5 milyon avro olarak belirlendi. Ancak, 2013 yılı boyunca sürecek görüşmeler sonucunda bu bütçe, 10 milyon avroya çıkabilir. Proje kapsamında, Zirve Üniversitesi bünyesinde bir bina kuracağız. Merkezimiz, öncelikli olarak bu bölgede daha sonra da Türkiye ve Ortadoğu'da dokunmamış kumaş ağırlıklı olarak üretim yapan sektörlere katkı sağlayacak. Savunma sanayinden, otomotiv sanayisine, çocuk bezinden, ıslak mendillere kadar bir çok alanda üreticilerin AR-GE çalışması yapmasına imkân oluşturacak. Dokunmamış kumaş hayatımızın her alanında kullanılıyor. Merkez, Türkiye'de de alanında ilk olacak.? ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te 15 adet dokunmamış kumaş üreten şirket olduğunu, bunlardan daha fazla da tüketici şirketin bulunduğunu dile getiren Özdemir, bu firmaların analiz ve testlerinde de kendilerine yardımcı olacaklarını kaydetti. Projenin mimarı olan Zirve Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği akademisyenlerinden Yrd. Doç Dr. Mevlüt Taşcan da dokunmamış kumaşın direkt liften üretildiğine dikkat çekti. Taşçan, kurulacak merkezin dünya çapında da önemli bir yer olacağına işaret etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üst düzey bir merkezin kurulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Taşcan, bu alanda hizmet veren sektörlere büyük katkı sağlanacağının altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber