Selçukluları Haçlılardan koruyan Gevale Kalesi restore edilecek

Anadolu Selçukluları döneminde ülkenin başkenti Konya'nın güvenliğini sağlayan 1700 rakımlı Takkeli Dağ'daki Gevale Kalesi gün yüzüne çıkarılıyor. Şehrin simgelerinden biri olan ve kartal yuvasını andıran dağın zirvesindeki kale restore edilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuklu Belediyesi, tarihi Hititler dönemine kadar uzandığı tahmin edilen ve kartal yuvasını andıran Takkeli Dağ'ın zirvesindeki Gevale Kalesi'ni restore edecek. Haçlı seferlerinde Selçuklu sultanlarının savunma amaçlı kullandığı kale, şehrin batısında yer alıyor. Konya'ya yaklaşık 10 kilometre mesafede ve şehrin kapısı konumundaki dağın, yüzyıllarca askeri amaçlı olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Gevale Kalesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alındığını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin Konya'nın siluetini değiştireceğini söyledi. Kalenin restorasyonu için arkeolojik kazı çalışmalarına bu yıl başlanacağını, çalışmaları için bilim heyeti oluşturulduğunu anlatan Selçuklu Belediye Başkanı Altay, ?Selçukluların başkenti olan Konya'nın güvenliğini sağlamada Gevale Kalesi büyük bir öneme sahipti. Staratejik konumuyla askeri amaçlı olarak kullanıldığını biliyoruz. Tarih boyunca Konya'nın güvenliğini sağlayan stratejik bir öneme sahip olmuştur. Aynı zamanda Selçuklular döneminde siyasi suçluların hapsedildiği mekan olarak biliyoruz. Konya tarihinde bu kadar büyük bir öneme sahip olan eserin tekrar hayat bulması için çabalıyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber