Uluslararası yarışmalara katılanlar SBS'de fark atıyor

2012 yılı ortaöğretim yerleştirme puanına (OYP) göre, geçen yıl uluslararası satranç turnuvasında ikinci olduğu için ek puan da verilen TED Mersin Özel İlköğretim Okulu öğrencisi Nezihe Ezgi, 507.424 puanla Türkiye birincisi oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslar arası yarışma ve sınavlarda Türkiye'yi temsil hakkı kazanmış olduğuna belgeleyen öğrencilere, katıldıkları yıl için sınıf puanlarına belirlenen oranda ek puan veriliyor. Ek puanlı sınıf puanı ile 500 puan üst sınırı aşılabiliyor.

ÖYP puanına göre, Türkiye birincisi olan Nezihe Ezgi'nin, uluslar arası satranç yarışmasında ikinci olması dolayısı ile aldığı ek puanında katılarak, 507.424 puanla birinci olması hangi durumlarda ek puan verildiği sorusunu da akıllara getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı E-Başvuru Kılavuzun'da ek puan, uluslararası yarışma ve sınavlarda Türkiye'yi temsil hakkı kazanmış olduğunu belgeleyen öğrencilere katıldıkları yıl için sınıf puanlarına belirlenen oranda verilecek puan olarak tanımlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojjk Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bakanlığın işbirliği yaptığı diğer Bakanlıkların katıldığı uluslar arası sınavlara elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yıl için sınav puanlarına, belirlenen oranda ek puan veriliyor. Olimpiyat, sınav ve yarışmalara katıldıkları yıla ait sınıf puanının altın madalya alan veya birinci olan öğrenci için yüzde 4'ü, gümüş madalya alan veya ikinci olan öğrenci için yüzde 3'ü, bronz madalya alan veya üçüncü olan öğrenci yüzde 2'si, katılanlar için ise yüzde 1'i o yıla ait sınıf puanına ekleniyor. Ek puanlı sınıf puanı ile 500 puan üst sınırı aşılabiliyor.

Öğrenim gördüğü yıl içinde birden fazla uluslar arası sınav ve yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencinin almış olduğu en yüksek derece, sınıf puanının hesaplanmasında dikkate alınıyor. Ekip ya da takım olarak yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan sınıf puanlarına ilave ediliyor.

Bu haktan derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber