Memur açığı, temizlikçiyi masa başına oturtuyor

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı kamu kuruluşlarında ortaya çıkan memur açığı anlaşmalı özel şirketlerin başka amaçlarla alınmış elemanları tarafından giderilmeye başlandı. Son olarak geçen hafta Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ameliyat sırasında doktoru bıçaklayan kişinin doktorun teknisyeni değil temizlik şirketinin elemanı olması konunun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Personel sıkıntısı çeken pek çok kamu kurumu, işleri yetiştirebilmek için yemek, temizlik ve güvenlik şirketlerinin elemanlarını kullanıyor. Büro Memurları Sendikası Genel Başkanı Yusuf Yazgan, belli bir soruşturmadan geçmeyen bu elemanların devletin önemli evrak ve bilgilerine ulaşabilmesinin tedirginlik verici olduğunu söyledi.

Kamudaki memur açığı, emeklilik ve vefat dolayısıyla ortaya çıkıyor. Devlet Personel Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre son iki yılda 171 bin memur emekliye ayrıldı. Bu sayı vefat eden memurlarla birlikte 195 bine çıktı. Aynı süre içinde sadece 40 bin memur alımı yapıldı. 2005 yılı Bütçe Kanunu'nda ise tüm kamu kurumlarına 48 bin kadro hakkı tanındı.

2000 yılından beri benzer şekilde devam eden personel politikası sonucu pek çok kamu kuruluşu eleman sıkıntısı yaşamaya başladı. Yeterli personeli bulunmayan bazı kamu kurumları, yasak olmasına rağmen temizlik, güvenlik hizmeti için anlaşma ile alınan özel şirket elemanlarını kendi işleri için kullanma yolunu seçiyor. Devlet dairelerinin bankolarında vatandaşa hizmet veren, telefonlara bakan, evrak hazırlayan pek çok çalışan aslında özel şirketin temizlik ya da güvenlik görevlisi olarak görünüyor.

Büro Memur-Sen Başkanı Yazgan, son iki yılda emekli olan ya da hayatını kaybeden her iki memura karşılık 1 yeni personel alındığını söyledi. AB ülkelerine kıyaslandığında Türkiye'de nüfusa oranla memur sayısının düşük olduğunu belirten Yusuf Yazgan, devletin personel ihtiyacını farklı alternatiflerle karşılamasının ülke güvenliğini tehlikeye soktuğunu savundu. Personel sıkıntısının geldiği boyutu örneklerle anlatan Yazgan, ?Temizlik ve güvenlik işleri için anlaşma yapılan şirketin elemanları evrak kayıt ve takibi gibi işlerde çalıştırılıyor. Daire başkanları, genel müdürler ve hatta müsteşarların bile sekreteryalarında özel kalem, sekreter ya da odacı olarak görevlendiriliyorlar.? diye konuştu. Bu tip görevlendirmelerle önemli devlet sırlarına erişme imkanı tanınan özel şirket elemanlarına güvenlik soruşturması bile yapılmadığını ileri süren Yazgan, ?Devlet memuru olma hakkına dahi sahip olmayan bazı sakıncalı kişiler bile şirketler aracılığıyla üst düzey bürokratların yanlarında çalıştırılabiliyor. Birtakım özel stratejik bilgiler hem yurtiçi hem de yurtdışında farklı kişilere sızdırılabiliyor.? uyarısında bulundu.

Kamu kurumlarında görevlendirilen özel şirket elemanlarının bağlayıcı sorumluluğu bulunmadığı için sorumsuzca hareket edebildiklerini öne süren Yazgan, bu kişilerin devlet güvenliğini tehdit edici oluşumların içine de girebildiklerini ifade etti. Yazgan, kurumlarda iş yapan şirket çalışanlarının iş tanımındaki gibi sadece temizlik ile güvenlik işleriyle uğraşması gerektiğini ifade etti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber