Mersin'in ihracatı Mayıs'ta da arttı

Mersin firmalarının bu yılın Mayıs ayında gerçekleştirdikleri ihracat, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 10 artarak 105 milyon dolara yükseldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin firmalarının ithalatı da aynı dönemde yüzde 23 artışla 128 milyon dolara ulaştı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mayıs Bülteni yayınlandı. İHA muhabirinin bültenden derlediği bilgilere göre, Mersin ve hinterlandında ihracatta artış kaydedildi. Bültende yer alan ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçici verilere göre, 2012 yılının ilk 5 ayında Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre yüzde 12 artarak 3,2 milyar dolara yükselirken, ithalat ise yüzde 2 azalarak 5,7 milyar dolara geriledi. Söz konusu dönemde Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5'i, ithalatın ise yüzde 6'sı Mersin'den yapılırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 49'dan yüzde 56'ya, dış ticaret hacmi ise geçen yıla göre yüzde 3 artarak 8,9 milyar dolara çıktı.

Mersin firmalarının dış ticaret hareketleri incelendiğinde; ilk 5 aylık dönemde geçen yıla göre ihracatta küçük, ithalatta ise belirgin bir düşüş gözlendi. 2012 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat, 2011 yılına göre yüzde 1 azalarak 552 milyon dolara, ithalat ise yüzde 10 azalarak 486 milyon dolara geriledi. Yılın 5 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 103'den yüzde 114'e yükselirken; dış ticaret hacmi ise yüzde 5 azalarak 1 milyar dolara geriledi. Söz konusu dönemde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracatın yüzde 17'si, ithalatın ise yüzde 8'i Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilirken; Mersin firmalarının Mayıs ayı ihracatında da bir önceki aya göre yüzde 13, ithalatta ise yüzde 27'lik artış oldu.

MERSİN FİRMALARININ İHRACATI MAYIS'TA ARTTI

Mersin firmalarının bu yılın Mayıs ayı ihracatı, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 10 artarak yaklaşık 105 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 23 artarak yaklaşık 128 milyon dolara yükseldi. Mayıs ayında dış ticaretteki gelişmeler, geçen yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında; ihracat artışında özellikle gıda ürünleri ve içecek, plastik ve kauçuk ürünleri, tarım ve hayvancılık, metal cevherleri sektörlerinin etkili olduğu görüldü. Öte yandan, ithalat içerisinde önemli paya sahip olan tarım ve hayvancılık, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar, motorlu kara taşıtı ve römorklar, ana metal sanayi sektörlerindeki artış ise ithalatın yukarı yönlü hareketinde belirleyici oldu.

MERSİN'İN AVRUPA, ASYA VE AFRİKA'YA İHRACATI ARTTI

İhracattaki gelişmeler ülke grupları itibariyle incelendiğinde de 2012 Mayıs ayında Amerika ülkeleri ihracatında geçen yılın Mayıs ayına göre azalma olurken; Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerinde artış oldu. Avrupa ülkeleri içerisinde Rusya Federasyonu, İspanya ve Beyaz Rusya; Asya ülkeleri içerisinde Irak, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri; Afrika ülkelerinde Libya, Sudan ve Benin ülkeleri, ihracattaki yukarı yönlü hareketlenmelerde etkili oldu. Amerika ülkeleri içerisinde ise ABD, Brezilya ve Kanada söz konusu ülke grubu ihracatındaki gerilemede payı olan ülkeler oldu.

İthalattaki gelişmeler ülke gruplarına göre değerlendirildiğinde ise 2012 Mayıs ayında Avrupa ve Amerika ülkeleri ithalatında geçen yılın aynı ayına göre artış; Afrika ve Asya ülkelerinde azalış olduğu gözlendi. Söz konusu ülke gruplarındaki azalışlarda, Afrika ülkelerinde Mısır; Asya ülkelerinde ise İsrail, Güney Kore ve Hindistan ithalatındaki gerileme belirleyici olurken, Avrupa ülkelerinde başta Rusya Federasyonu olmak üzere Hollanda, Ukrayna ve İtalya; Amerika ülkelerinde ise ABD ve Kanada ithalat artışında etkili oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber