Türk polisinden FBI'a telefon dinleme dersi

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Teknik takip' adı verilen telefon dinleme ve izleme yöntemlerini kullanarak başarılı operasyonlar yapan Türk polisi, deneyimlerini FBI ajanlarına aktardı.

Meslekî kurs vermek için Türkiye'ye gelen FBI ajanları, meslektaşlarının dinlemedeki başarısını görünce bir hafta konuyla ilgili kurs aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi ile FBI arasındaki işbirliği kapsamında 6 FBI görevlisi, eğitim vermek amacıyla Ankara'ya geldi. Kursun konusu terörizm ve kara paranın aklanması ile organize suçlarla mücadeleydi.

FBI ajanları, il emniyet müdürlüklerinin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube müdürlüklerinde görevli üst düzey personelle birlikte ders verdi. Ancak bu suçlarla mücadelede Türk polisinin ABD'li meslektaşlarından daha ileri seviyede olduğu anlaşıldı. Bir polis şefi, Türk Emniyeti'nin, suç ve suçla mücadelede kullandığı yöntemler ve teknikler karşısında, kurs vermeye gelen ABD'lilerin şaşkınlıklarını gizleyemediklerini söyledi. Türk polisinin başarılı operasyonlarından etkilenen FBI ajanları, bir hafta süreyle KOM Daire Başkanlığı'nın en kilit birimi sayılan Teknik-Takip Şubesi'nde ?telefon dinleme? ile ?observasyon? adı verilen araçla yapılan ?izleme ve gözetleme? konularında bilgilendirildi. FBI ajanları Teknik-Takip Şube Müdürlüğü'nde, telefon dinleme ile suçlu takibinde kullanılan son teknoloji teknik cihaz ve malzemeleri yerinde gördü. Ajanların Türk polisince hazırlanıp temmuz ayının başında kullanıma başlanan teknik takipten elde edilen verilerin analizinin gerçekleştirildiği özel bilgisayar programı üzerinde durduğu belirtiliyor. Söz konusu program polise elde edilen bilgilerin analizinde büyük kolaylık sağlıyor. Suçlu izleme ve takibinde kullanılan ?observasyon? araçları da FBI çalışanlarının ilgisini çekmiş. İçerisinde gelişmiş uydu takip sistemleri ile dijital fotoğraf ve kamera sistemleri bulunan cihazların nasıl kullanıldığı uygulamalı olarak gösterilmiş. FBI ajanlarının Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin telefon dinleme ve sorgulamasında kullandığı analiz sisteminden de oldukça etkilendiği belirtiliyor. Teknik takip konusunda ajanları aydınlatan bir polis şefi, ?FBI ajanlarının, ?teknik takip konusunda bizden ileri' seviyedesiniz.? dediğini aktardı. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı üst düzey yetkilileri ise verilen kursu, ?Onlarla bazı konularda karşılıklı bilgi paylaşımında bulunduk. Karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımı oldu.? şeklinde özetliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber