Kızlar öğretmen, erkekler mühendis olmak istiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, kızlar öğretmenlik mesleğini daha çok tercih ederken, erkekler mühendisliği tercih ediyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM)'nin 2011-2012 sonuçlarına göre kızların en çok tercih ettiği alan yüzde 29,1 ile eğitim-öğretmenlik iken, erkeklerin en çok tercih ettiği alan yüzde 21.2 ile mühendislik-mimarlık olarak belirlendi. Öğretmenlik mesleğini tercih edecek öğrencilerin ağırlıklı olarak yüzde 71,1 oranla kızlar olduğu öğrenildi. 2 bin 825 öğrencisi olan Zirve Üniversitesi'nde bin 279 bayan, bin 546 erkek öğrenci eğitim görüyor. Bölümlerin öğrenci sayısına bakıldığında birinci sırada Eğitim Fakültesi olurken bunu sırasıyla Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Meslek Yükse-kokulu ve İletişim Fakültesi takip ediyor. Aynı şekilde Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrenci sayısı Fen Bilimleri Enstitüsü'nden fazla.

Zirve Üniversitesinin Haziran 2012 tarihi itibariyle öğrenci sayılarında da benzer verileri görmek mümkün. ?Eğitim Fakültesi'ni tercih eden 593 öğrenciden 461'i kız öğrenci, Mühendislik Fakültesinde ise 584 öğrenciden 480'i erkek öğrenci oldu. Diğer bölümleri tercih edenlerin ortalama dağılımı ise hemen hemen eşit durumda.

Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker'e göre tercih dönemi çok hassas bir dönem ve ailelerin bu konuda titiz davranması gerektiğine işaret ederek, ?Bizim istediğimiz bölümden çok öğrencinin istediği bölüm önemli olmalı. O'nun yeteneği, bilgisi, ilgi alanı ön planda tutulmalı? dedi.

Tercihlerde bireye özgü meslek seçiminin önemine değinen Ülker, öğrencilere ve ailelere tavsiyelerde bulunarak, ?Tercih yapmadan önce tercih yapacağınızı bölümü ve üniversiteyi çok iyi araştırın. Mümkünse üniversiteyi ziyaret edin ve akademisyenlerle tanışın. Üniversitede okuyan öğrencilerle tanışmayı ihmal etmeyin. Zirve Üniversitesi'ni tanımak isteyenler için öğrencilerimizden oluşan bir aday bilgi hattı ve online hizmet sistemini yaptık. Buralarda okumak istediğiniz bölümle ilgili soruları öğrencilerimize sorabilirsiniz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber