Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan: Kıdem tazminatına ilişkin bir taslak yok

HAK İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatının kaldırılmasına ilişkin ortada hiçbir tasarı ve taslağın olmadığını ve ortaya atılan iddiaların çalışanların istifa ve emekliliği için bazı çevrelerin manipülasyonu olduğunu öne sürdü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Temmuz 2012 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Antalya Şubesi'nin Kepez Belediyesi'nde düzenlenen olağan genel kurul toplantısına katıldı.

Çalışma hayatının en önemli gündem maddesinin Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı olduğunu belirten Mahmut Arslan, tasarı yasalaşmadığı için 200 bin işçinin toplu iş sözleşmelerini yapamadığını, bu sayının Kasım sonuna kadar yaklaşık 500 bine ulaşacağını söyledi. Tasarının yasalaşmaması nedeniyle binlerce işçinin toplu iş sözleşmesi yapamadığı ve ücret zammını alamadığı bir ortamda, başka konularla kamuoyunun meşgul edildiğini kaydeden Arslan, çalışma hayatını ilgilendiren bir başka konuyu tartışmaya açmanın toplu iş sözleşmesi bekleyen binlerce işçiyle alay etmek anlamını taşıdığını dile getirdi.

12 EYLÜL HESAPLAŞMASI

Yürürlükteki Sendikalar Yasası'nın 12 Eylül generallerinin imzasını taşıdığını belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bir taraftan '12 Eylül ile hesaplaşacağız' diyeceksiniz. 12 Eylül ile hesaplaşmak eğer 95 yaşındaki Kenan Evren'in yargı önüne çıkarılması ise, bu bizi kesmiyor. Elbette ki sembolik anlamı var. Esas hesaplaşma 12 Eylül rejiminin bize dayattığı bütün mevzuatlarla hesaplaşmaktan geçiyor. Başta anayasalar olmak üzere bize dayattıkları yasaları alıp çöpe atmaktan geçiyor hesaplaşmak. Onun için biz bu hükümete diyoruz ki; 12 Eylül ile hesaplaşmayı yarım bırakmayın. Bu hesaplaşmayı yapmanın yolu da anayasa başta olmak üzere bu yasaları çöpe atmaktan geçiyor."

KIDEM TAZMİNATI İDDİALARI

Kıdem tazminatının kaldırılacağı, yerine ev kredisi verileceği gibi son günlerdeki iddiaların manipülasyon olduğunu öne süren Mahmut Arslan, bilerek, isteyerek bir kısım çevrelerin pompaladığı ve çalışanların moralini, dengesini bozarak, bir kısmını istifaya bir kısmını emekli olmaya sevk etmeye yönelik bir çalışma olduğunu kaydetti.

Sendikalar Yasası çıkmadan hiçbir konuyu gündemlerine almayacaklarını, görüşme yapmayacaklarını Bakan Faruk Çelik'e de ilettiklerini açıklayan Arslan, şöyle konuştu:

"Ama ısrarla bir kısım çevreler, bir kısım medya kuruluşlarını kullanarak çalışanların kafasını, midesini bulandırmak için yoğun bir kampanya yürütüyor. Bir taslak geziyor ortada ?kıdem tazminatı kaldırılacak, onun yerine ev kredisi verecekler'. Arkadaşlar ne hükümetten bize bir taslak gelmiş, ne bakan bir taslak sunmuş, ne hükümet çıkıp böyle bir taslağımız var demiş. Yok böyle bir şey. Ama birileri bunu bir yerlerde pişirip medyaya servis yapıyor, medya da bunu hemen kullanıyor."

"OLMAYAN BİRŞEY TARTIŞILIYOR"

Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son bir hafta içinde onlarca televizyondan açıklama istediler hiçbirine katılmadım, çünkü gündemi değiştirmek istiyorlar. Bizim yasamız çıkmamış, toplu sözleşmesiz kalmışız, 200 bin işçi toplu sözleşme yapamamış, ekim-kasım ayında bu rakam 500 bine çıkacak kimse bununla ilgilenmiyor. Olmayan bir şeyi, tartışması yapılmamış, bizim önümüze gelmemiş bir şeyi de tartıştırmak istiyorlar. Bu neyi sağlıyor? Özellikle belediyelerde emekliliği gelen arkadaşlarımız 'temmuz ayında hemen emekli olup gideyim' diyor, tazminatım elimden alınacak diye. Yok böyle bir şey."

"ORTADA BİR TASLAK YOK"

Mevcut 1475 sayılı yasanın 14'üncü maddesinin yürürlükte olduğunu ve kıdem tazminatı konusunda herhangi bir yasa değişikliği yapılmadığını kaydeden Mahmut Arslan, "Endişeye gerek yok. Ortada bir taslak yok. Bir taslak gelir bu müzakere edilir, Meclis'e gider, genel kurulda görüşülür, kabul edilir ondan sonra bir anlam ifade eder. Yok böyle bir şey, böyle bir şeye biz de izin vermeyiz. Kıdem tazminatında kazanılmış haklarımıza dokundurtmayız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber