Çankaya'da 28 Şubat sansürü ortaya çıktı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurmay Yarbay Y.Y., 28 Şubat sürecini başlatan MGK'nın 28 Şubat 1997 tarihli bildirisinin yayımlanmasından birkaç hafta sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bir mektup yazdı. 'Kişiye özel ve gizli' ibareli mektubunda Yarbay Y.Y., Demirel'e, 'devletin başı olduğu için bilgi sunmayı amaçladığını' bildirdi.

Suikast iddiası

Yarbay, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'na KKTC'- de düzenlenen suikastın 'Allah'ın bir lütfu ile atlatıldığı'nı, Orgeneral Çevik Bir'in Genelkurmay Başkanı olması için ya Kıvrıkoğlu'nun ortadan kaldırılacağı ya da Kıvrık-oğlu'nun görev süresinin bir yıl uzatılacağını öne sürdü. Mektupta, 'Millet olarak duamız her iki teşebbüsün de başarısızlıkla sonuçlanması olduğudur' denildi. Yarbay, Demirel'den bu senaryonun engellenmesini istedi.

Kurmay Yarbay Y.Y., 'orduda ürkütücü boyutta Alevi kadrolaşmanın olduğunu' da ileri sürdü. GATA, Okullar Dairesi Başkanlığı, Tayin Daireleri Başkanlığı gibi yerlerdeki Alevi kadrolaşmanın incelenmesi isteyen Yarbay Y.Y., 'Hatta Cumhurbaşkanı yaveri Albay Reha da Alevi' dedi.

Yarbay Y.Y.'nin yazdığı mektup Çankaya Köşkü'ne gelir gelmez, dönemin Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak'a haber verildi. Daha sonra mektup, Özkasnak'a faksla iletildi; aslı da Genelkurmay Başkanlığı'na getirildi. Demirel mektubu bir türlü göremedi. Ancak, mektupla ilgili bilgi isteyen Demirel'e askerler şifahi bilgi verdi. Mektubu yazan Kurmay Yarbay Y.Y. hakkında dava açıldı. Yarbay, Askeri Ceza Yasası'nın 95/4'üncü maddesi uyarınca, mahkum oldu. Y.Y.'nin kararı temyiz etmesi üzerine, Askeri Yargıtay 4'üncü Dairesi, mahkumiyet kararını esastan bozdu. Ancak bu sefer Askeri Yargıtay Başsavcılığı karara itiraz etti.

Karar bozuldu

Bunun üzerine dosya Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'na taşındı. Yarbay Y.Y hakkındaki mahkumiyet kararını bozan Askeri Yargıtay kararında şöyle denildi: 'Sanık mektubu Cumhurbaşkanlığı makamına değil, bizzat Cumhurbaşkanı'na göndermiştir. Oysa Genel Sekreterlik görevlileri tarafından açılmış, önceden Cumhurbaşkanı'na bilgi verilmeden aslı Genelkurmay'a gönderilmek suretiyle gizlilik ilkesi ihlal edilmiş bulunmaktadır.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber