'ÖSS'de sonlarda yer alan iller stajyerlerin acemi birliği gibi'

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 06:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'de son sıralarda yer alan kentler, öğretmenlerin kısa sürede tayin olmasından şikâyetçi. Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü: İlimiz stajyer öğretmenlerin acemi birliği gibi

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) son sıralarda yer alan bazı kentler, öğretmen açığının yanı sıra, öğretmenlerin kısa süre sonra tayin olması ve derslik sayısının yetersizliğinden şikâyetçi oldu. Ağrı, ÖSS'de illerin sayısal alanda ortalama puanlarına göre başarı sıralamasında 77. oldu. Milli Eğitim Müdürü Mürteza Oğur, Ağrı'da derslik yetersizliği ve öğretmen sıkıntısı bulunduğunu belirterek şöyle dedi: "70 kişilik sınıflarda öğretmen ne kadar başarılı olabilir düşünmemiz gerekir. Öğretmen açığımız had safhada. Norm kadroya göre, 2 bin 20 öğretmen açığımız var. İlimiz stajyer öğretmenlerin acemi birliği durumunda. Geldiği gün gitmeyi düşünen zihniyete sahip öğretmenlerimiz var. Ağrı'da eğitim konusunda seferberliğe ihtiyaç var."

'Gelen gitmeyi düşünüyor'
ÖSS'de Hakkâri 81'inci, Bitlis 78'inci, Van ise 69'uncu oldu. Üç ilden toplam 23 bin 705 adayın katıldığı sınavda, 16 bin 806 aday barajı geçti. Hakkâri, Van ve Bitlis'te toplam öğretmen açığının 3 bin 500 olduğu, bu yıl içinde üç ilden toplam 1850 öğretmenin tayininin yapıldığı belirtildi.

Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürü Hekim Turgut, kentte geçen yıla oranla iyileşme yaşandığını, ancak bunun yeterli olmadığını belirtti. Kentin sınavda son sırada yer almasının temelinde çok çeşitli nedenler bulunduğunu kaydeden Turgut, şöyle konuştu: "Ancak en önemli neden kente gelen öğretmenin hemen gitme kaygısı içinde olması. Öğretmen bir yıl içinde tayinini başka yere çıkarma telaşı içinde oluyor. Batıda bazı şehirlerde branş öğretmeni fazlayken, biz burada öğretmen bulamıyoruz. Bunun dışında fiziki olarak da eksikliklerimiz var. Okulu ve lojmanı olmayan çok sayıda köyümüz var."

Şırnak Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik de kentte 800 öğretmene ihtiyaç olduğunu, sıkıntı nedeniyle geçen yıl 500 vekil öğretmenin görev yaptığını anlattı. Derslik yetersizliği nedeniyle bir öğretmene 50 öğrenci düştüğünü kaydeden Birlik, "Aslında sorun öğretmen açığından değil, öğretmenlerin sürekli tayin olmasından kaynaklanıyor. Bölgede öğretmen sirkülasyonu çok yoğun yaşanıyor. Bir yıllık öğretmen hemen tayin istiyor" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber